Site icon gandeste.org

După Egipt urmează Turcia? Pe când România?

Lovitura de stat militară din Egipt era foarte previzibilă. După căderea dictaturii lui Mubarak în urma „primăverii arabe”, ca urmare a alegerilor libere, la putere a venit un partid islamist „Frăţia Musulmană”. Liderul acestei organizaţii politico-religioase, după model iranian, a fost Morsi, care a fost ales de către egipteni preşedinte. „Frăţia Musulmană” a aşteptat 80 de ani de la înfiinţare pentru a reuşi abia în 2012 să câştige puterea în Egipt. Frăția Musulmană este o mișcare transnațională islamistă înființată în 1928 în Egipt de către Hassan al-Banna și de 6 angajați ai Societății Canalului de Suez din Ismailia, Egipt, ca reacție față de imperialismul britanic din Egipt și căderea Imperiului Otoman. Este cea mai veche și cea mai mare organizație politică musulmană din lume. Țelul declarat al organizației a fost „introducerea legii lui Allah în țară”. Crezul mișcării este: „Allah este adevărul nostru suprem, Profetul este conducătorul nostru, Coranul este legea noastră, lupta este drumul nostru.” Câştigarea alegerilor de către islamişti a enervat cercurile politice americane, liderii NATO şi armata egipteană care s-a constituit în garantul laicităţii şi a apărării intereselor SUA şi a Israelului în Egipt de-a lungul anilor.

În anii 60 „Frăţia Musulmană” era să câştige puterea prin alegeri libere, dar în urma unei lovituri de stat militare orchestrate de Anglia şi Israel, aceasta a fost interzisă şi liderul ei Hassan al Banna asasinat. De atunci a început un război urban de gherilă cu asasinate reciproce, care a culminat cu asasinarea preşedintelui Anwar Sadat. Era evident că SUA, Israel şi UE nu vor permite constituirea unui stat islamist în Egipt.

Pe de altă parte, populaţia laică egipteană cu acces la internet, facebook, twitter şi consumerismul occidental nu dorea introducerea legii islamice Sharia, care întorcea Cairo în evul mediu. Aşa că protestele finanţate de occidentali în piaţa Tahir au avut succes. 22 milioane de egipteni au semnat o petiţie de demitere a preşedintelui Morsi. Femeile care nu doresc să poarte burka au fost în fruntea nemulţumiţilor. Atât a  aşteptat armata, ca şi garant al laicităţii şi al intereselor americane, să intervină în forţă.

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a fost plasat în arest la domiciliu, afirmă surse citate de ABC News. Surse citate de Televiziunea publică egipteană afirmă că armata a intervenit pentru securizarea instituţiilor principale imediat după expirarea ultimatumului. Armata egipteană i-a comunicat preşedintelui Mohamed Morsi la ora 19.00 (20.00, ora României) că nu se mai află în funcţie, afirmă surse citate de ziarul Al-Ahram. Mohamed Morsi a declarat că planul prezentat de armată este o “lovitură de stat care conţine toate elementele”.”Preşedintele îndeamnă egiptenii să opună rezistenţă în mod paşnic acestei lovituri de stat militare, aşa cum va face şi el”, a declarat un consilier al acestuia. “Armata nu are nicio autoritate pentru a lua astfel de hotărâri”. “Este o lovitură de stat care conţine toate elementele”, a declarat Morsi pe Twitter. Lumea occidentală a aplaudat lovitura de stat militară pentru că le apără interesele, deşi încalcă preceptele democratice, Morsi şi „Frăţia Musulmană” fiind la putere pe calea alegerilor libere.

Acelaşi scenariu se pare că se repetă în Turcia. Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării de orientare islamistă a premierului Erdogan a ajuns la putere în urma alegerilor democratice libere. Încercarea de islamizare a societăţii turce şi eliminarea influenţei americane i-a enervat pe liderii occidentali. Mai mult zeci de generali turci au fost închişi pentru instigare la lovitură de stat. Şi în Turcia de la Kemal Ataturk armata este garantul laicităţii şi apărătoarea intereselor occidentale în Turcia. Aici, armata turcă a fost anihilată de Erdogan, iar occidentalii se folosesc de ong-uri finanţate de Soros pentru mega-demonstraţii în Piaţa Taksim în vederea căderii guvernului islamist. Ceea ce se întâmplă în Egipt este un exemplu şi pentru Turca pentru ca armata turcă să preia puterea să reintroducă statul laic şi să fie apărate interesele economice americane.

În România o lovitură de stat similară celei din Egipt sau Turcia ar fi imposibilă pentru restaurarea ordinii şi arestarea politicienilor corupţi, care au înfeudat naţiunea intereselor marilor companii. Ţara noastră aproape că numai are armată, iar ceea ce a rămas este integrată şi subordonată comandamentului american NATO de la Bruxelles. În România un nou mareşal Ion Antonescu care să introducă odinea şi disciplina în societate şi să oprească furturile de la guvern şi din parlament şi să protejeze aurul şi bogăţiile subsolului în faţa intereselor companiilor multinaţionale e o utopie. Româna este condamnată să devină un judeţ sub-colonial intereselor americane şi o păpuşă marionetă trasă de sforarii de la Bruxelles.

Foto: Agerpres/AP

Autor: Ionuţ Ţene

Sursa: napocanews.ro

Exit mobile version