Politică

Drumul Mătăsii – lupta dintre SUA și China pentru Europa de Est

În timp ce Trump promovează ”America first”, China vorbește despre deschidere și lansează cel mai mare program de investiții în infrastructură la nivel mondial, ”Drumul Mătăsii”. Lideri din 29 de state au participat la forumul găzduit în capitala Chinei unde președintele Xi Jinping a prezentat pe larg proiectul început deja, care se vrea un nou drum al mătăsii, care să lege Asia de Europa.



Statele din Europa de Vest nu au fost prezente la nivel de lideri, ci doar de însărcinați cu afaceri sau reprezentanți ai ministerelor economiei. Este evident că în ciuda asigurărilor date de China, proiectul are și o importantă latură politică ținând cont că unește China, Rusia, Coreea de Nord, Iran și Turcia și astfel scade influența SUA și NATO din zonele adiacente.

Ruta comercială propusă de China implică automat și un spațiu de securitate asigurat de chinezi, chiar dacă nimeni nu vorbește de acest lucru. Ca investitor principal, guvernul de la Beijing va putea impune chiar și moneda de schimb în acest comerț pentru că infrastructura va fi dublată cu anexe militare, poate mai puțin în Rusia, Turcia și Iran, dar restul statelor din Asia sau Africa ar putea accepta.

După Brexit și după alegerea lui Trump, asistăm la o retragere a Statelor Unite și a Marii Britanii din susținerea globalizării, iar China vrea să se impună prin acest proiect drept noul lider mondial.

În Africa, China este deja cel mai mare dezvoltator de infrastructură și aproape singurul organism care oferă împrumuturi statelor cu regimuri dictatoriale. Acest lucru oferă chinezilor un avantaj major. Seria împrumuturilor și al investițiilor chinezești în infrastructură se extinde și la America Latină, acolo unde Statele Unite nu au o imagine bună. Cea mai importantă luptă se dă însă pentru Europa de Est. Aici, interesele sunt multiple, vorbim de SUA, Rusia, Uniunea Europeană și mai nou, China și Marea Britanie.

”Europa cu două viteze” – poarta de intrare a Chinei în Europa de Est

Uniunea Europeană reprezintă a doua putere economică a globului, chiar și după ieșirea Marii Britanii, dar dacă performanțele economice vor continua să scadă, acest lucru se va schimba. Noua strategie a Bruxelles-ului,  Europa cu două viteze, este menită să facă UE mai puternică dar ea reprezintă, de fapt, un risc major tocmai pentru statele dezvoltate.

Europa cu două viteze înseamnă investiții mai puține în Europa de Est.  De acest lucru ar putea profita China, care are porțile deschise în Serbia, relațiile cu Ungaria sunt din ce în ce mai bune, iar lobby-ul chinezesc începe să se facă simțit și la București și la Varșovia.

Statele Unite nu-și pot permite ca China să aibă un control atât de amplu în Europa de Est, mai ales când Washingtonul investește de 20 de ani în România și Polonia. Cel mai probabil și Rusia se va opune acestui proiect chinezesc pentru Europa de Est, chiar dacă nu pe față. În schimb, Bruxelles-ul poate negocia acum mult mai ferm angajamente de securitate cu SUA și Marea Britanie, când pericolul chinezesc este mult mai amplu și mai clar decât pericolul rusesc.

Pentru România, lucrurile rămân neschimbate, dar, în funcție de context, poate atrage mai multe investiții britanice și americane care să securizeze cumva economia autohtonă, dacă la banii chinezilor nu avem voie să sperăm.

Autor: Alexandru David

 

 

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu