Politică

Dolarul american este supraevaluat în mod considerabil

supra_evaluareInvestitorii au preferat dolarul ca refugiu în perioada de criză, determinând un nivel de supraevaluare de 17%. Cele 29 de monede analizate în studiu trebuie să crească faţă de dolar. Principala contrapondere la supraevaluarea dolarului este subevaluarea yuanului.

Dolarul american este “supraevaluat în mod considerabil”, mai ales faţă de moneda chineză şi alte monede asiatice, conform unui nou studiu publicat la Washington de Institutul Peterson pentru Economie Internaţională, citat de Reuters, informează NewsIn.
Institutul Peterson pentru Economie Internaţională, un think-tank din Washington, a afirmat că majoritatea celor 29 de monede pe care le-a studiat trebuie să cunoască aprecieri considerabile faţă de dolarul american, cel mai accentuat nivel de creştere fiind necesar pentru moneda chineză.

Yuanul ar trebui să se aprecieze cu 40% faţă de dolar
“Principala contrapondere la supraevaluarea dolarului este subevaluarea yuanului, care ar trebui să se aprecieze cu circa 21% în medie faţă de alte valute şi cu aproximativ 40% faţă de dolarul american pentru a se ajunge la o stare de echilibru”, reiese din studiul realizat de economiştii William Cline şi John Williamson.
Investitorii au preferat dolarul ca refugiu în perioada de criză gravă de anul trecut, lucru ce a dus la aprecierea dolarului american cu circa 10%, care, împreună cu o supraevaluare deja existentă de aproximativ 7%, datând din urmă cu un an, a dus la un nivel de supraevaluare de 17% în martie 2009, conform studiului.

Supraevaluarea dolarului şi subevaluarea yuanului reprezintă riscuri sistemice
Însă la 1 iunie dolarul s-a depreciat la minimul anului 2009, faţă de euro şi de un coş de valute, după ce optimismul privind îmbunătăţirea economiei mondiale a generat interes în rândul investitorilor pentru activele cu grad de risc mai ridicat.
În ciuda recentei perioade de slăbiciune, studiul arată că dolarul american este în continuare “supraevaluat în mod considerabil”.
Cline şi Williamson au declarat că dezechilibrele economice cauzate de deficit şi supraevaluarea dolarului şi subevaluarea yuanului reprezintă riscuri sistemice.

China ar trebui să renunţe la fixarea valorii yuanului în funcţie de cea a dolarului
“Este important ca după ce lumea va ieşi din criză să restabilim echilibrul”, au precizat analiştii institutului. Pentru restabilirea echilibrului, Cline şi Williamson sunt de părere că China ar trebui să renunţe la fixarea valorii yuanului în funcţie de cea a dolarului şi să prefere în schimb un coş de valute.
“Din nefericire, se pare că în ultimul timp se întâmplă exact lucrul contrar, autorităţile chineze preferând să menţină cursul yuanului legat de cel al dolarului, în ciuda revenirii dolarului pe un trend descendent, după maximele atinse în luna martie”, au spus cei doi analişti care au realizat studiul.

sursa: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu