Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Disparitia Seniorului si caderea elitelor in mocirla

Cum sa nu ramai descumpanit, cand vezi ca dregatorii te-au abandonat in mijlocul drumului si isi vad de ale lor? Ca sa nu se observe, fac mare caz de grija fata de popor, in timp ce puterea, averea si fala le sporesc exponential, odata cu saracirea populatiei. Dar, cand ajunge cutitul la os, ura si rabufnirile multimilor au deplina justificare.

Istoricii moralisti sustin ca esuarea marilor constructii administrativ-politice ale lumii e consecinta decaderii morale si a indepartarii elitelor autentice de popor. Retragerea lor din prim-planul vietii social-politice lasa loc impostorilor. Fara invatatura si modele, nicio societate nu poate progresa. Filosofii materialisti considera ca intrarea in mocirla imoralitatii are in principal cauze obiective, economice. Asertiunile sunt complementare. E nevoie de demonstratie.

Tinuta morala ne-a reintregit patria

Cat timp curatenia morala si virtutile barbatesti i-au pazit pe conducatorii anticei Rome sa cada in pacat, imperiul si-a intins granitele, iar viata economica, bunastarea si cultura atrageau popoarele barbare ca un magnet.

Cand capeteniile si-au desfranat poftele de marire, avere si destrabalare, Roma si-a pierdut puterea, iar popoarele s-au rasculat pentru libertate, barbarii insusindu-si si ei mare parte a teritoriului si a bogatiilor.

La fel au disparut mii de popoare si civilizatii, unele tinute cu sabia, tancul si kalasnikovul. Lectia aceasta o putem urmari pe pielea proprie in Romania: cata vreme austeritatea morala, adevarul si spiritul de dreptate pentru semeni le-au calauzit activitatea, fruntasii romani au realizat tot ce si-au propus, inclusiv reintregirea patriei.

Cum si-au facut loc desconsiderarea virtutilor stramosesti, degringolada morala, tradarea si jecmanirea aproapelui, cum s-a pierdut toata agoniseala de pana atunci.

Tentatia mocirlei

Dupa decembrie ’89, am avut exemplul taranistilor: cat au planat asupra lor inaltimea morala si intelepciunea Seniorului Coposu, au fost intr-un gand si-o fapta, ca, dupa disparitia acestuia, acum 16 ani, partidul sa ajunga la mana unor veleitari oportunisti, neinstare macar de o pomenire crestineasca la 11 noiembrie.

“Pierit-au rusinea in Tara Romaneasca?”

Fara voci critice si cenzori morali, actualii diriguitori ne-au aratat de ce sunt in stare, calcand in picioarele idealurile tinerilor din revolutie: rand pe rand, importanti lideri sunt acuzati de mita, furt, inselaciune, iar incompetenta si abuzurile ne tin de trei ani in criza si recesiune.

Fiindca duc dorul laudatorilor, s-a reinnodat obiceiul vetustelor omagii: se preamaresc unii pe altii prin emisiuni TV, jurnale si carti cu autori care nu stiu bine romaneste.

Pe vremea dlui Coposu, idealuri ca democratie, libertati, stat de drept, separatia efectiva a celor trei puteri, dreptul la opinie si viata decenta, educatie si cercetare de nivel european etc. erau tratate ca principii sine qua non. Azi nu ne mai amintim mitingurile si pancartele primilor ani de libertate:  “Vom muri si vom fi liberi!”

Sociologul V. Dancu pune involutia pe seama narcisismului de care ar suferi mai toti politicienii, dar diagnosticul e mai degraba o mangaiere pe crestet. Adevarul nu trebuie ocolit: sunt egoisti, mercantili, iar austerii intelepti, anticii cenzori de moravuri au fost alungati din cetate. Qed.

Petru Tomegea
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Domnul Coposu, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, a facut niste ani grei de temnita comunista. nenorocitii de azi nu cunosc decat spaga si inavutirea, cu orice pret.

  • ….. „ Dar, cand ajunge cutitul la os, ura si rabufnirile multimilor au deplina justificare” ….

    … Când se va întâmpla oare lucrul acesta?!?…. Totdeauna pe meleagurile mioritice „focul” a fost aprins din afară, iar românii după aceea doar l-au mai întreţinut până când s-au încălzit puţin, după care au uitat de ce a fost aprins „focul”!….

  • Disparitia NON VALORILOR sau a pseudo libelalilor
    Oau ce realitate traim …
    Dece deabea acum realizati domnilor astya de de dupa 20 de ani in care astis sustinut PSEUDO VALOR si PERSONALITATI MURIBUNDE ce va trezit acum ….. ideile monarhice , foamea sau incompetenta , noastra ca natie bantuita de atatia ani de letargie …..
    Unde sunt valorile socio politice romanesti , unde sunt cei pe care ii irati pana acum ceva timp …
    Culmea si ei au disparut
    ati ramas singuri si far avalori , parca nici nu le mai retineti , parca v-ati uitat si pe voi . …. RUSINE POPOR ROMAN ….UITARE E NUMELE PE CARE AR TREBUII SA TI-L ARBOREZI CA STINDARD, ti-ai uitat inaintasii si istoria , moderna ca pe pe cea veche ai negat-o de mult , inveti despere ESCA , dar l-ai uitat pe PETRU MAIOR, ai uitat ca painea ti-a fost amara pana sa ia acste granite , dar oricum nu iti pasa …. Ai uitat DE ION … DAR IL SLAVESTI PE MIHAI – PRIMUL TAU REGE , FRA DE TRON , SI FAR ADE ENTITATE ROMANEASCA DAR PE CARE L-AI ADOP[TAT CA PE UN COPIL ORFAN , SI CARE CUM A FOST GREU TE-A TRADAT …
    CE TIMPURI DE GROSA TRAIM … SA NE UITAM MORTII SA NE DEPLANGEM MURIBUNZII SAI SA NE URAM EROII …
    PACAT CA NU MAI AVEM, CURAJ SA STRIGAM CU MANDRIE PE AICI NU SE TRECE , PACAT CA NE-AM UITA BRUMA DE DEMNITATE PE CARE NE-AU DAT-O INAINTASII , IL GLORIFICAM PE EMINESCU , DAR UITAM DE TOATA GENERATIA LUI CARE SI=-AU IUBIT TARA ENORM SI POATE NU TARA DAO CASA LOR NU SI-AR FI DAT-O SATRAINULUI ..Eu sunt un copil dar nu am uitat as citesc in limba mea , nu m-am murdarit de frantuzisme sau englezisme si imi iubesc inaintasi si conducatorii acestui popot care poate au grsit dar au purtat stindardul acestei natii cu demnitate pana in mormant si poate dupa …
    Cinste celeor care nu mai sunt printre noi si respect pe cei care nu ii uita, sipot sa ii intelega si sa ii reaminteasca