Politică

Demnitarii propriilor interese

Potrivit Dex-ului limbii romane, demnitarul (care provine din fr. dignitaire) reprezinta un inalt functionar al statului, o persoana care detine o demnitate importanta. Lupta pentru ocuparea unei asemenea functii a capatat forme monstruoase in Romania ultimilor 20 de ani. Niciun compromis nu a fost prea mic, nicio tradare prea mare, cand la mijloc s-a aflat oportunitatea ocuparii unui post de demnitar. “Calcatul pe cadavre” a devenit sportul preferat al clasei politice romanesti. Cu toate acestea, salariul cu care sunt remunerati alesii nu este atat de tentant, in comparatie cu responsabilitatea functiei, cu volumul de munca depus. Daca luam, insa, in calcul faptul ca numarul inaltilor functionari ai statului sau reprezentantilor administratiei locale, fie ei ministri, secretari de stat, parlamentari, prefecti, primari sau presedinti de Consilii Judetene, care traiesc din salariul de bugetar, este din ce in ce mai mic, realitatea se prezinta in toata splendoarea sa. Politica a devenit, de altfel, afacerea cea mai de succes a Romaniei postdecembriste. A devenit rusinos, umilitor, sa nu stii sa te descurci din postura de ales sau numit intr-o functie importanta. Sa nu stii sa profiti, sa poti oferi familiei, prietenilor, amantei, clientelei de partid, opulenta mult visata.

In Romania anului 2010, una afectata de criza, austeritate si neajunsuri, a devenit o normalitate donarea salariului de demnitar in asa-zisul “Fond Solidaritatea”. Un presedinte, ministru sau parlamentar traieste, teoretic, din salariul de om politic. Renuntarea, intr-o forma sau alta, la venitul pe care il primeste, ridica serioase semne de intrebare asupra integritatii acestuia. Un decident al zilei trebuie sa merite salariul pe care il primeste. Trebuie sa depinda de acesta, cat timp a ales sa ramana inalt functionar al statului. Daca prefera sa renunte la banii publici doar pentru ca a transformat functia pe care o detine intr-o afacere profitabila, lucrurile se complica. Iar consecintele devin alarmante.

Nu cred in cei care confunda, in interes personal, afacerile cu politica. Care sustin cu un tupeu fantastic ca cele doua indeletniciri nu sunt nici pe departe incompatibile. Ca licitatiile pe care le castiga sunt corecte, iar functia pe care o detin nu are nicio legatura cu acest lucru. Tupeul a depasit demult granitele unei politici decente. De altfel, pe scena politica damboviteana exista zeci, daca nu sute de alesi care au reusit ca din salariul de bugetar sa devina multimilionari in euro. Demnitari corupti care s-au ascuns si continua sa se ascunda in spatele unei imunitati transformate intr-o platosa ce iti permite aproape orice. Demnitari capabili sa calce totul in picioare doar pentru a profita de vidul legislativ, de apartenenta provizorie la actul guvernarii. Demnitari mincinosi ce continua sa faca trafic cu interesul national, vanzandu-si voturile si impartind iluzii unei populatii tot mai saracite. Demnitari care vorbesc de viitorul Romaniei si mimeaza responsabilitate, dar incapabili sa inteleaga ca menirea lor este alta.

Romania anului 2010 are nevoie mai mult decat oricand, o voi repeta la nesfarsit, de o alta clasa politica. De lideri competenti, care decid sa se raporteze la interesul national, la soarta milioanelor de romani. Slava Domnului, exista mii de astfel de persoane, somitati in domeniile lor, dar care sunt privati de faptul ca nu fac parte din gasca politica X sau Y, gasca ce nu accepta sa imparta privilegiile Puterii cu altcineva. Avem nevoie de lideri cu coloana vertebrala, capabili sa spuna „NU” atunci cand interesele tarii o impun, capabili sa vada mai departe de orgoliile marunte si ambitiile politice personale. Ne-am saturat de impostori, de profitori ce au transformat tara intr-o colonie economica doar pentru ca ei sa mai supravietuiasca o zi si inca o zi, la varful Puterii. Avem dreptul la un trai decent, la respect, la recladirea unei sperante confiscate de cei ce continua sa sfideze, sa fure, sa minta. In dispretul unei realitati tot mai alarmante.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Cum se poate in Romania sa ajungi intr-o pozitie inalta fara sa ai pile, fara sa platesti functia si, mai ales, fara sa accezi la o clasa politica, pentru a avea cui sa dai spaga?
    Oameni cu coloana vertebrala, care spun NU, indiferent de consecinte, exista, putini, dar exista! Cum pot ei sa-si faca loc sa traca de plasa otelita a mismasurilor politico-spagiste?
    Eu lupt cu sistemul din inavatamant, de exemplu, unde e imposibil sa fii promovat, atat cat se poate in acest sistem, pe criterii de competenta si valoare.
    Fara spaga, nu faci nimic in tara asta!
    Si, credeti-ma!, ca nu am dat nimanui spaga, pantru ca eu cred ca doar de la noi vine schimbarea (putin cu putin se face mult!!!).
    Dar daca nimeni nu are curajul sa infrunte pe nimeni…si doar vorbim vorbe…
    Sa auzim de schimbari radicale si de promovari serioase si transparente…candva in secolul acesta…