Politică

De ce sunt ungurii mai tari decât noi

În urmă cu zece zile scriam De ce sunt bulgarii mai tari ca noi. Iată că săptămâna care s-a încheiat a fost rândul ungurilor să ne facă să ne întrebăm cam care e rostul guvernului României pe lumea asta. Pentru că ungurii au anunţat că nu vor mai avea nevoie de următoarele tranşe de împrumut de la FMI pentru că au scăzut cheltuielile statului. Anunţul a fost făcut de ministrul  de finanţe Peter Oszko, într-un interviu pentru Financial Times.”Nu mai avem nevoie de banii de la FMI, iar aşteptările mele sunt ca, din moment ce Ungaria va continua pe acelaşi drum, pe viitor, să nu mai avem nevoie deloc de ajutor financiar” – asta a spus tânărul şi competentul ministru maghiar. Vor continua însă rapoartele FMI asupra Ungariei, pentru a asigura credibilitate externă ţării.

Bun, ungurii nu mai au nevoie de credit de la FMI, iar România depinde cu viaţa de acest împrumut, în continuare. Şi-aşa, din moment ce reprezentanţii Fondului au anunţat că viitoarele tranşe, după februarie, nu se vor mai duce în salarii şi pensii, ci la Banca Naţională, ne întrebăm din ce vor fi plătiţi oamenii. Din alte împrumuturi, mult mai costisitoare, probabil.

De ce ne aflăm într-o poziţie mult mai proastă decât ungurii? Pentru că ei s-au apucat să taie cheltuielile statului încă din aprilie, de la venirea guvernului Gordon Bajnai, inclusiv cu sprijin din partea opoziţiei şi chiar a sindicatelor. E drept, au crescut şi TVA, în acelaşi timp. Deficitul bugetar putea fi ţinut astfel sub control. OK, la noi a fost campanie electorală şi nu s-a luat nicio măsură dureroasă. Dar după alegeri, în loc să strângem cureaua, noi tot despre mărirea punctului de pensie şi creşteri salariale dezbatem. Reducerile de cheltuieli cu personalul, la stat, sunt ceva ce se va întâmpla într-un viitor incert, dacă nu se supără prea tare sindicatele. Singura măsură anticriză a guvernului a fost, practic, împrumutul de la FMI. Şi nici măcar măsurile cerute de Fond nu ne-am grăbit să le implementăm.

Am găsit o analiză bună a diferenţelor dintre situaţia din România şi cea din Bulgaria aici. Vă invit să o citiţi. Şi bulgarii stau mult mai bine în materie de combatere a crizei, cu cel mai mic deficit din UE. Ambele noastre vecine din UE vor ieşi din criză cu mult înaintea noastră. Din nou, faptul că cineva a reuşit să o dea în bară mult mai rău decât noi, Grecia, este singurul lucru care ne împiedică să ne clasăm pe ultimul loc al penibilului. Nu că am fi luat noi vreo măsură inteligentă. Uneori am impresia că strategia anticriză a guvernului este “Ce e val, ca valul trece”.  Şi cum a venit criza, din afară, aşa o să vină şi revenirea,  din afară.

sursa: voxpublica.realitatea.net

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu