Dana Gârbovan a explicat, la Antena 3, ce înseamnă termenul ”de îndată” din motivările CCR în care se explică încălcările repetate ale Constituției de către Klaus Iohannis. Iohannis a respins-o pe Gârbovan pentru funcția de ministru al Justiției și, conform CCR, trebuia să publice motivul deciziei sale, ceea ce nu a făcut nici până acum.
”Este atributul constituțional al președintelui să respingă o propunere vizând un portofoliu pe motive de oportunitate, adică domnia sa consideră că persoana respectivă nu este potrivită pentru postul de ministru. La fel de adevărat este, însă, ce spune Curtea Constituțională, că nu o poate face în mod arbitrar. Adică trebuie să motiveze și să motiveze în scris acest refuz. Nu a făcut asta de vreme ce Curtea Constituțională a constatat existența unui conflict generat printre altele tocmai de faptul că refuzul președintelui nu a fost motivat.
Curtea a spus ”de îndată”, iar ”de îndată” înseamnă ”imediat”. De exemplu, când o hotărâre judecătorească este executorie de îndată, asta înseamnă că în momentul în care ea este publicată, pronunțată în ședință publică, poți să iei minuta și să te duci să o execuți Asta înseamnă ”de îndată” în termen juridic. Deciziile constituționale sunt, de regulă, obligatorii din momentul publicării lor în Monitorul Oficial. Nu am avut discuții cu președintele. Eu am anunțat public ce vreau să fac la Ministerul Justiției. Cu Viorica Dăncilă am avut o întrevedere la Guvern, unde am pus problema independenței de mandat.
Eu am avut în considerare această posibilitate a lui Klaus Iohannis de a mă respinge. Am văzut toate atacurile și fake news-urile. ”, a spus Dana Gârbovan.
Tot ea a comentat, la Antena 3, demisia lui Felix Bănilă din funcția de procuror-șef al DIICOT, după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să facă acest pas. Judecătoarea pe care Iohannis a respins-o pentru funcția de ministru al Justiției a precizat că gestul președintelui este unul fără precedent și o ingerință în justiție.
”Președintele s-a comportat ca un șef al procurorilor, iar procurorul șef al DIICOT s-a comportat ca un subordonat al acestuia. Lucrul este grav din mai multe perspective. DIICOT este singura structură la vârf de Parchet care avea un procuror-șef numit. Ceilalți sunt numiți prin delegație, ceea ce înseamnă instabilitate. Este un precedent extrem de periculos. Președintele l-a criticat pentru un caz concret, ceea ce înseamnă că, pe viitor, când mai sunt cazuri de impact mediatic, cu avantaje politicianiste, se va acționa la fel.
Președintele Iohannis spunea, acum un an, că va face tot ce va putea ca să apere independența justiției. Ei, o apără prin ingerințe.
Ministrul Justiției trebuia să înceapă procedura de revocare, așa e calea corectă, dacă tot se voia. S-a transformat președintele într-un fel de procuror șef, șef al procurorilor. ”Eu te-am numit, eu te demit!”, ceea ce nu e așa. Dacă sunt greșeli, sunt mijloace procedurale: Inspecția Judiciară, SIIJ, anchetă a Parchetului General. Unde este independența procurorilor, pentru care s-au semnat petiții, s-au făcut proteste, a făcut și președintele conferință de presă.”, a spus Dana Gârbovan.
Autor: Cristi Șelaru
Sursa: Stitri pe surse
…acolo unde s-au dus toate in ultimii 30 de ani… pe pustii…
CONSUMUL DE PALINCA CONTEAZA LA DIFERENTIEREA DE GANDIRE CAND DOI JUDICIARISTI AU ACELASI NR DE NEURONI……
Individul asta din fruntea statului(pardon, Coloniei) nu a facut altceva in mandatul lui, decat sa se stearga la fund cu articolele din Constitutie, precum si cu deciziile CCR, blocand prin nenumiri, toate Parchetele si functionarea Guvernului, desi in fisa lui de lucru scrie negru pe alb, ca este “mediator intre institutiile statului”! Si cand te gandesti ca romanii sunt pe cale sa-i ofere pe tava acestui Plavan oribil, cel de-al doilea mandat!!