De fiecare dată când aud o golănie din partea cuiva dintre cei cunoscuți, ca măsură de precauție, prefer să mă izolez efectiv de respectivul individ. Când am realizat cât de toxic e Liiceanu și cât de pervers e Pleșu, efectiv le-am boicotat produsele. Nu pot nega că Humanitas scoate multe cărți bune, dar de ani buni refuz să cumpăr de-acolo. Citesc mult, dar de la Humanitas citesc doar cărți împrumutate sau luate de la anticariat. E modul meu de-a protesta, de-a mă asigura că banii mei nu ajung la Liiceanu. În ceea ce privește producțiile celor doi, pot spune că de multă vreme sunt destul de bine izolat de sursa de infecție.
Pe Rebengiuc îl evit încă de la Revoluție, de la faza cu hârtia igienică. Mi s-a părut un mod cinic și ticălos de a pune problema, mai ales din partea unuia care-a beneficiat de sistemul comunist. La fel s-a întâmplat și cu Marius Manole, actor pe care-l apreciam în perioada lui de început. Pur și simplu refuz să mai merg la piesele lui. La fel și-n ceea ce-l privește „vedetul” Șerban Pavlu. Dacă-l văd în vreo distribuție, pur și simplu nu merg la spectacolul sau la filmul în care apare. Și ca ei mai sunt mulți, printre care îi amintesc pe Mariana Mihuț, Mihai Călin, Bănică Jr., Lia Bugnar sau Levente Molnar.
În ceea ce-i privește pe lăutari, lucrurile stau la fel. Am încetat de multă vreme să mai ascult Vama lui Chirilă. Mă rog, nici înainte nu mă rupeam ascultându-l, în special din cauză că ăsta încălzește aceeași ciorbă de vreo douăzeci de ani. La fel și cu Direcția 5. După golănia cu „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”, am încetat să mai ascult Holograf, Monica Anghel, Taxi, Alexandru Andrieș, etc. Am căutat să mă izolez de emisiunile TV ale celor care apar în clip. Nu-i mare pierdere: la Esca n-aveam cum să renunț întrucât oricum nu mai văd PRO TV de vreo 10-15 ani(poate chiar mai mult), Răzvan și Dani nu m-au pasionat niciodată, Teo Trandafir la fel s.a.m.d.
De fiecare dată când văd ticăloșia într-o personalitate mă izolez de ea. E felul meu de a protesta. Și nu doar de a protesta, ci de a mă apăra de ideile toxice pe care le proferează. Să nu fiu înțeles greșit: nu am pretenția ca din cauza protestului meu tăcut aceștia să nu se mai descurce, să dea faliment sau să se tăvălească pe jos de foame. Știu că nu va fi așa, doar e cunoscut că atunci când ești „de partea forței” lucrurile-ți merg din plin. Ceea ce fac eu este o simplă chestie care ține de igienă: mă izolez, încerc să trăiesc într-un mediu cât de cât aseptic, astfel încât ticăloșia să nu mă atace.
Ceea ce trebuie să înțelegeți e că un asemenea mod pasiv de a vă menține sănătoși spiritual vă deschide numeroase oportunități. Fără timp pierdut inutil la spectacole în care respectivii fac strict propagandă vă puteți uita în tihnă la montările cu adevărat importante sau la marile producții ale cinematografiei. Fără a pierde timpul pe la TV vă puteți face timp pentru a citi un mare autor, nu nulitățile care pozează în „vedetele zilei”. Fără excesul de decibeli, zgomot și înghesuială de pe la concertele seci ale multor din „vedeții” autohtoni vă puteți face timp pentru un concert al unui artist real, care merită și pe la care lumea nu merge în turmă, ci pentru că simte că e ceva acolo.
Izolându-mă de ticăloșie mi-a fost și-mi este mult mai bine. Simt că pătrunde mai puțină otravă în apropierea mea și efectiv simt mai multă liniște.
E o societate nebună, care te obligă să citești toate etichetele scrise cu litere mici. E bine s-o faci, să fii atent atunci când consumi ceva, indiferent dacă acel ceva e mâncare sau cultură. Fără a ști din ce e compus produsul frumos ambalat de pe raft, riști să te otrăvești. Țineți cont de acest lucru și izolați-vă de ticăloșie. E singura cale către o viață liniștită.
Autor: Dan Diaconu
Sursa: Trenduri economice
Fratele meu, dragi frati si surori, pentru ca Papa Francisc sa ne vorbeasca despre iubire in Gradina Maicii Domnului: iertare, compasiune, radacini, familia traditionala, obiceiuri, traditii, credinta, incredere, speranta, rugaciune, a fost nevoie sa se lanseze 75 de rachete intr-o singura zi dintr-un singur punct de comanda aflat in zona Ploiesti cu P de la ploaie, protest, paine, painea cea de toate zilele – invatatura, cunoastere, cale, adevar, viata. Pentru o fractiune de secunda nu mai protestam. Cugetam.
“…
3. Căci şi noi eram altădată fără de minte, neascultători, amăgiţi, slujind poftelor şi multor feluri de desfătări, petrecând viaţa în răutate şi pizmuire, urâţi fiind şi urându-ne unul pe altul;
4. Iar când bunătatea şi iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Dumnezeu s-au arătat,
5. El ne-a mântuit, nu din faptele cele întru dreptate, săvârşite de noi, ci după a Lui îndurare, prin baia naşterii celei de a doua şi prin înnoirea Duhului Sfânt,
6. Pe Care L-a vărsat peste noi, din belşug, prin Iisus Hristos, Mântuitorul nostru,
7. Ca îndreptându-ne prin harul Lui, să ne facem, după nădejde, moştenitorii vieţii celei veşnice. ”
8. Vrednic de crezare este cuvântul, şi voiesc să adevereşti acestea cu tărie, pentru ca acei ce au crezut în Dumnezeu să aibă grijă să fie în frunte la fapte bune. Că acestea sunt cele bune şi de folos oamenilor.
9. Iar de întrebările nebuneşti şi de înşirări de neamuri şi de certuri şi de sfădirile pentru lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi deşarte.
10. De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te,
11. Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit. ”
Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel
———–
Este in concordanta cu regulile/canoanele de ingradire fata de erezie…
Am mai spus – romanul traieste ortodox din reflex si bun simt insa derapeaza din neinvatare, slabiciue in fata tentatiilor, provocarilor si din mandria de sine cautand intelesuri “personale” pentru minciunile si rautatile propagate prin educatie secularista, atee si cultura (de fapt non-cultura) satanica.