Doi ani – atat a trebuit sa vedem o intoarcere de 180 de grade! Care sunt cauzele? Multiple! Care este efectul? Unic! In orice tara dezvoltata, clasa de mijloc constituie motorul economiei. Fie ca vorbim de 5%, fie ca ajunge la 10% sau chiar mai mult, cei care compun aceasta categorie sociala exista.
In randurile ce urmeaza as vrea sa scriu despre lucruri la care putini s-au gandit, dar le simtim pe propria piele, permanent. Mai greu e sa le recunoastem!…
Daca te duci cu masina la reparat, daca ai o echipa de constructori la reparatii prin casa, daca vrei un serviciu turistic decent sau vrei sa beneficiezi civilizat de un lucru pe care-l platesti, ai sansa sa te enervezi foarte repede. Explicatia o accepti cu greu, dar o gasesti usor, daca stai sa te gandesti de unde provin toate aceste neajunsuri.
Cine lucreaza in aceste domenii? Oameni, nu roboti! Robotii au in spate un certificat, o garantie, un manual de instructiuni. Oamenii ce au? Au ei intotdeuna o pregatire adecvata sau doar o “spoiala” tipic romaneasca? Unii nu au nimic! Sunt fosti sau actuali muritori de foame, “priponiti” prin diverse domenii.
Multi patroni, care faceau parte din clasa de mijloc, i-au angajat din lipsa de alternative si nici nu i-au scolarizat profesional. Daca n-ati realizat vreodata de ce, eu va pot spune ce simt, luand zilnic “pulsul” strazii, in diverse domenii de activitate.
Clasa de mijloc e pe cale sa dispara complet din Romania nu din cauza creditelor luate, nu din cauza incapacitatii de adaptare la o recesiune economica, ci din cauza fortei de munca existente.
Dupa 1990, una din marile greseli care s-au facut a fost ca s-a scos din educatia tinerilor notiunea de ucenicie. Cum adica sa mai faca proaspatul student vreun stagiu de practica obligatorie? Are diploma, se vrea din start director, coordonator de proiecte, sefulet intr-o multinationala sau ceva pe aproape. Cum sa inceapa el/ea de jos, sa vada ce fac altii, sa fure meserie sau sa puna “osul” la munca intr-o echipa, sa vada ce inseamna raspunderea, la “locul faptei”?!
Ucenicia e pentru prosti, nu pentru “vedete”, care se cred “specialisti”. La noi, implicarea in meseria pe care o practica fiecare e optionala! De cate scoli de meserii ati auzit in ultimul timp? In tarile normale, o meserie este adusa uneori la nivel de arta si perfectionarea continua este obligatorie. Asumarea raspunderii pentru ceea ce lasi in urma ta este o chestiune rara in Romania. Din pacate, notiunea de lucru bine facut nu prea exista, indiferent de cost sau recompensa. Toti vor bani, dar se opresc la acest stadiu!
Profesorii au facut greve peste greve si injura Guvernul. Daca un antreprenor de succes din Romania face o dezbatere publica cu orice profesor de economie din tara asta, in mod firesc, il “spulbera”! Ar fi o discutie intre un practician in exercitiul functiunii si un teoretician, uneori “expirat”. Educatia de baza, financiara, economica, bancara, de comunicare comerciala sunt sub pamant, nu la pamant!… Nici nu vorbesc despre oamenii de rand, vorbesc despre cei care ar trebui sa reprezinte in viitor clasa de mijloc!
Evident, sunt si exceptii, dar va asigur ca cei care reusesc o iau de foarte jos, se chinuiesc sa reuseasca si parcurg mici falimente pana reusesc. Mai nou, Fiscul inventeaza noi instrumente sa “stoarca” din fasa orice initiativa din aceasta categorie economica.
In loc sa genereze noi locuri de munca, in loc sa aiba o perspectiva vizibila pe termen mediu, clasa de mijloc se zbate sa supravietuiasca. Haituiti de poveri fiscale, blamati uneori ca isi doresc mai mult, umiliti de birocratia din sistemul romanesc, oamenii care ar fi trebuit sa reporneasca economia sunt de multe ori la mana unei forte de munca anemice.
Desi dupa ce termina o facultate multi absolventi pot sa se stearga cu diploma la dos, ceea ce este halucinant in aceasta tara este lipsa de motivatie. Motivatia de a evolua prin munca!
Cultura antreprenoriala incepe cu un abecedar in care se explica fiecare cuvant/expresie care tine de bani, de valoarea lor, de stiinta de a-i face si de greseala de a-i risipi usor. Clasa de mijloc din tara noastra tinde sa dispara, afundata in datorii si din lipsa controlului asupra unei situatii dificile economic.
Aspiratia la statutul de membru al clasei de mijloc a inceput intr-un mediu lipsit de educatie profesionala elementara. Ea se vede astazi mai mult ca oricand. Toti suntem afectati direct de inexistenta unei comunitati reprezentative a clasei de mijloc sau a unor modele de succes autentic, care sa se implice si la nivel politic pentru a schimba lucrurile in bine, cat se mai poate face ceva. Altfel, Romania risca sa se “stinga” incet-incet, fara cea mai importanta veriga economica, prin care ar trebui sa evolueze.
Fara material uman nu poti sa “croiesti” o natiune prospera.
Dragos Dragoteanu
sursa: ziare.com
E un lucru pe care nu reusesc sa il inteleg. L-am intalnit si in articolul de mai sus, dar nu numai. E in gura multor oameni care vorbesc cu noima. E vorba de expresiile: “pana cand se mai poate face ceva”, “nu va mai dura mult” etc…e deja multa vreme de cand aud asemenea expresii. Si totusi lucrurile merg inainte, impresia lasata fiind ca cei care vorbesc asa sunt doar niste pesimisti care vad si pun doar raul in fata. Niste manipulatori si frustrati. Dar eu stiu ca nu e asa. E ca-n pilda cu cele doua broaste puse una in apa fierbinte iar cealalta in apa rece(care apa era pusa la incalzit pe foc). Cea pusa in apa fierbinte a sarit imediat afara. Cea pusa in apa rece a ramas pe loc, nesimtind cum apa devine fierbinte, tot mai fierbinte. La urma, broscuta asta a crapat pt ca se obisnuise treptat cu fiecare grad. Uneori incerc sa imi imaginez pana unde poate ajunge degradarea noastra ca si tara. Dar poate ca e de ajuns sa dai niste ture prin satele romanesti, departe de sclipiciul oraselor si al cartierelor rezidentiale. Exista vreo cale de iesire din oala, sau crapam? Ce inseamna SFARSIT?
Incredibil! Cine este desteptul asta care a descoperit ca si cauza a decaderii (social-economice), “forta de munca anemica”?
Asta este toata viziunea lui? Pana aici a putut sa pseudo-gandeasca? Sa se intrebe, care este cauza pt. care forta de munca este anemica, nu l-a dus capul? Asta cred ca este patron… :)) Ia da-i tu romanului salariul minim ca-n alta tara occidentala, sa vedem cum se comporta si dupa aceea mai vorbim! Pana atunci poti sa ramai un diversionist de mana 14 si un propagandist de acelasi rang.
AM AVUT DREPTATE!!!
Am verificat, este patronul Euroest – firma imobiliara.
Acum sa ne spuna agentii lui, ce parere au despre patronul lor; Nu de altceva, dar sa ne facem o imagine, cat de cat, reala si completa.
Stapani si sclavi sau cum ar spune CINEVA : Conducatori si condusi !
Lumina Lupta Libertate spunea Adrian Paunescu dar cine are “timp” sa inteleaga ?!
Măi nea antrepenorul lui peşte, care ai scris acest articol, vreau să te luminez un pic.România s-a dus de râpă datorită celor care dau din gură ca tine.Care mestecă vorbe pentru că este mai uşor.Habar nu ai ce este România.Lucrez cu oameni de 35 de ani şi pot spune că îi cunosc cât de cât.Şmecheri şi palavragii îi cunosc din prima.Şi să-ţi mai dezvălui un secret antrepenorule. IQ-ul cu care te scoate doctorul din uterul mătii, cu ăla rămâi toată viaţa.Nu îl poţi înmulţi, indiferent câte facultăţi faci sau câţi bani ai avea.Că la noi în ţară, bizonul român se uită cu admiraţie la cel bogat şi crede în prostia lui, că ăla a devenit bogat pentru că e deştept, nu pentru că are tupeu, sau s-a aflat la locul potrivit în momentul potrivit.Se cultivă în continuare gargara şi abureala în toată mass media, cu români care nu spun nimic, decât clişeee comuniste(şi crede-mă că le cunosc) cu spoială capitalistă. Nu se mai spune “vom face totul”, acum se zice “vom lua măsuri”, nu se mai zice “să muncim să avem producţie mare, ca să trăim bine”, acum se abureşte lumea cu BUBIR,BUBOR,deficit de scont,arierate,PIB şi alte abureli finanţiste, pentru prostirea vitei umane.Înainte te năşteai sclav din prima, ştiai stăpânii, dar aveai şansa să ajungi şi tu stăpân. Acum ţi se face onoarea, ca printr-un ciot de lemn,(ştampăila de vot) să-ţi alegi stăpânii, dar nici o şansă să ajungi şi tu stăpân.Părerea mea?! Împuşcă-te că ai trăit de pomană.
Doru, stai linistit! Noi traim de pomana,nu el. El stie de ce traieste…Intrebarea este “noi stim?”; iar daca stim, putem/avem mijloacele de ne implinii?