Politică

Cum se zice ”manipulare” în franceză și engleză?

manipulare-media1Cu mult înainte de alegeri au fost aruncate pe piață zvonuri despre intenția guvernului de a reduce drastic numărul de secții de votare din străinătate, unde viețuiesc cei mai luminați români, nespălați pe creier de Antena 3 și necumpărați de PSD cu un kil de mălai. Ținând cont că, în 2009, aceștia au decis, practic, președintele, miza era importantă: obținerea a două efecte complementare, atragerea la urne a expaților, speriați că nu li se va permite să-și exprime opțiunea, și pregătirea terenului pentru strategia din 2004, cea cu acuzațiile de fraudă majoră, niciodată demonstrată.

Au ieșit cei de la guvern și au arătat, cu documente, că totul va rămâne exact ca acum 5 ani. Și, pentru o vreme, lucrurile s-au calmat, permițând declanșarea și desfășurarea celorlalte scandaluri cu scopuri strict manipulatoare: ofițerii sub acoperire, aducerea la București a bătrânilor anchetați de DNA și interceptările liderilor PSD. Dar au reizbucnit cu forță exact în ziua alegerilor, când impactul lor era maximizat de încărcătura emoțională a momentului.

În jurul prânzului au început să circule poze cu cozi nefiresc de lungi, la care stăteau românii de afară în așteptarea exercitării dreptului legal de a decide cine îi va conduce pe ceilalți. Încet, internetul a început să se inflameze și noile acuzații au devenit virale. Nu sunt ștampile, nu sunt cabine, nu sunt secții. Evident, totul dovedea intenția clară a candidatului Ponta personal de a împiedica diaspora progresistă să oprească victoria comuniștilor în țara în care au rămas, majoritari, ”ăia cu 4 clase, proști și needucați”. Așa cum se preconiza, isteria i-a determinat pe unii să se dea jos din pat pentru a contracara mașinațiunile puterii bolșevice. Ceea ce, în unele capitale europene, a dus la mărirea cozilor și, implicit, a numărului celor care, la ora 9, au rămas pe dinafară. Tensiunea a atins apogeul și ei au început să scandeze împotriva celui care a dat ordin să nu se prelungească programul de votare.

Rezultatul? Procentele, topul candidaților, răspunsul alegătorilor la oferta acestora au trecut în plan secund, principalul subiect de dezbateri fiind situația creată la ambasadele noastre. Și pedala a fost apăsată, profitându-se de faptul că cei mai mulți oameni, mai ales cei care se informează de pe facebook, habar n-aveau cine e responsabil de organizarea secțiilor de votare și de stabilirea detaliilor de care s-au plâns. Vinovatultrebuia scos Ponta, pentru a se transmite un mesaj celor care au stat în casă că, fără ei, în turul doi vor învinge forțele răului!

Timid, reprezentanții guvernului au început să demonteze manipularea, arătând că responsabilitatea pentru ceea ce s-a-ntâmplat aparține unui organism independent, Autoritatea Electorală Permanentă. Și au ieșit cu cifre concrete. Numărul secțiilor a fost identic cu cel din 2009, crescând, în schimb, cel al cabinelor de vot. Prin urmare, au votat pe 2 noiembrie cu vreo 70.000 de expați mai mulți decât atunci. Au explicat că problemele au fost cauzate de aplicarea legii în privința declarațiilor pe proprie răspundere, în încercarea de a evita fraudele. Sigur, mulți vor rămâne convinși că nu e adevărat. Sunt aceiași care, dacă executivul ar fi decis dublarea numărului secțiilor și al buletinelor de vot pentru străinătate, l-ar fi acuzat de intenții necurate. Tot ei ar fi sărit primii dacă, în alte condiții, premierul ar fi făcut presiuni asupra BEC să prelungească alegerile.

Indiferent de simpatiile politice și de locul în care ești cetățean român, indiferent de televiziunea la care te uiți sau de nivelul de trai al rudelor care te informează despre mersul lucrurilor în țară, este relativ simplu să evaluezi corect situația și să nu te lași folosit de diverse aparate de propagandă, dacă apelezi la logica elementară. Să presupunem că, neavând habar despre legi și pentru că, oricum, nu-l poți suferi, ești tentat să crezi că Ponta e de vină și că a vrut să te oprească să votezi împotriva lui. Atunci trebuie să admiți și ipoteza aberantă că același Ponta, cu bună știință, a aruncat la coș câteva mii de sufragii favorabile de la Chișinău, aplicând aceeași stratagemă, a secțiilor și ștampilelor insuficiente. Și trebuie să fii dispus să crezi că e atât de prost încât nu și-a dat seama că un astfel de scandal îi va face mult mai mult rău decât îi puteau provoca cele câteva sute, hai mii, de voturi împotrivă pe care le-ar fi dat cei ”ținuți” la ușa ambasadelor. Sigur, tu poți crede orice, dar asta nu mai are legătură cu logica!

PS. Avantajul cuiva ca mine, autor de cărți despre manipulare, este că o vede, oricât de mică ar fi. Dezavantajul vine din frustrarea că, din păcate, prea mulți nu sunt în stare s-o identifice și se lasă influențați de ea, convinși fiind că ei gândesc cu capul lor.

Autor: Radu Herjeu

Sursa: Parerea unui om obisnuit

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Omule specialist in manipulari, nu spui nimic despre declaratia buclucasa care a incurcat lucrurile in strainatate. In Moldova cred ca nu a fost o problema pt ca respectivii cetateni au domiciliul acolo.
    Am vazut cu totii imaginile, era spontan ce se intampla. Cetatenii care formau cozile nu aratau foarte machiavelici (vorba unui scrisoritor doctor catre ponta)
    In concluzie, cred ca o manipulare incerci dumneata acum, subtil, dar observabil pentru un cititor de carti de manipulare, ca mine.

  • Zici ca nu sunt comentarii, da ?
    Dar comentariul meu de aseara, unde e ? Si cel pe care l-am facut cu alte cateva zile in urma, unde e ?
    Am vazut destule comentarii scabroase pe site-ul vostru, iar ale mele nu sunt din categoria aceea; ceea ce inseamna ca va deranjeaza opinia sau tonul meu. Saru’mana, va rog sa ma iertati ! Dati-mi voie sa va ling piciorusele !
    Credeam ca sunteti obiectivi, dar m-am inselat, ma tem. Astept inca o zi, sa vad daca faceti vreo rectificare, in caz contrar, o sa sterg definitiv linkul spre voi. E plina lumea de destepti, sigur gasesc pe altii. Normal ca nu ati pierde nimic, daca un cititor este asociat cu nimic.
    O zi buna,