Sute de tone de mâncare expirată se transformă zilnic în energie verde într-o fabrică din Prahova. Alimentele care altădată ajungeau la gunoi sunt prelucrate, transformate în biogaz şi pot încălzi sute de apartamente sau pot furniza energie electrică pentru fabrici. România se află pe locul 9 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte risipa de alimente: aruncăm în fiecare an 5 milioane de tone de mâncare.
Camioane care transportă zeci de tone de margarină, iaurt şi îngheţată cu termen de garanţie depăşit intră pe poarta Fabricii de biogaz din Prahova a grupului Genesis Biopartner. Alimentele expirate sunt o sursă preţioasă de energie, fiind transformate în biogaz, folosit drept combustibil în producţia de energie electrică şi termică.
La o temperatură de 60 de grade Celsius, margarina este topită şi amestecată până devine o pastă. Dintr-o tonă de margarină, se poate energie suficientă pentru încălzirea unui bloc cu 40 de apartamente.
În momentul de faţă, aproape un procent din energia electrică din România este produsă din arderea deşeurilor. Spre deosebire de centralele eoliene sau fotovoltaice, care depind de cât de mult bate vântul sau de puterea soarelui, staţiile de biogaz funcţionează tot timpul, iar profitul este constant.
Sursa: Yahoo News, preluare dupa Digi24
Adauga comentariu