Statul minimal, taxarea redusă şi libertatea de piaţă sunt singurele soluţii care mai pot ajuta România. Cu o condiţie: să aibă cine le dicta!
Republica Minerva a fost singura încercare serioasă de societate libertariană. Câţiva entuziaşti s-au apucat să construiască din banii lor, în 1972, o insulă artificială pe un recif din Pacific. La doar câteva luni distanţă, Regatul vecin Tonga, un arhipelag polinezian cu doar 100.000 de băştinaşi, a declarat război: “acolo pescuiam noi”. Coloniştii s-au dat duşi fără violenţă. Morala: calculul economic dă cu virgulă printre băştinaşi. Asta a avut tot timpul Keynes şi n-a avut Hayek: people skills. 5 sugestii:
1. Nu uita că eşti o minoritate. Poate te duce capul mai mult decât pe oricine, poate înţelegi economia până la ultimul detaliu, dar eşti în postura din care nu poţi impune nimic, nimănui. Ia exemplu de la socialişti, ascultă ce spun oamenii şi fă-te că îţi pasă! Singura şansă este negocierea la sânge şi bătaia pentru fiecare palmă de loc.
2. Nu speria vânatul. Până una-alta, majoritatea strigă huo când vorbeşti de privatizare în educaţie sau sănătate. Dacă le spui că banii din hârtie trebuie să dispară ieri, îţi vor răspunde scurt că eşti pupu. Sisi. Pa.
3. Statul există. Acceptă asta, e un fapt. Că nu-ţi convine, e partea a doua. Dar nu te face că nu există, pentru că nu mai înţelege nimeni nimic. Şi toată munca domnilor Mises, Hayek, Rothbard etc. riscă să pară… vezi 2.
4. Nu poţi şterge tabla. Porneşte de la ce ai şi maximizează cum poţi, fie şi prin metode neortodoxe. Nu contează regulile, contează rezultatul. Uite un exemplu: Poate că e perfect legitimă şi ştinţifică ideea că dieta strictă şi sportul sunt suficiente petru o viaţă sănătoasă. Ba chiar ai văzut studii cum că pacientul are şanse mai mari să moară pe mâna medicului, în spital, decât acasă. Dar când ai de tratat un alcoolic fumător care a venit la tine cu insuficienţă renală şi plăgi înjunghiate, ce faci? Îl trimiţi să alerge după morcovi, că aşa ai citit la manual şi aşa ţi se pare corect? Sau îl bagi la morfină şi cuţit?
5. Nu aştepta ca, după ce criza va schilodi statul, libertatea să vină de la sine. După asemenea momente apar – cel mult – dictaturi. Dacă nu eşti pregătit să fi convingător, alţii vor fi.
Lucian Davidescu
sursa: riscograma.ro
Multumim maestre ! Si noi ce trebuie sa facem ? Aaaaa, nu vorbeati cu noi ? Dar cu cine ?