Site icon gandeste.org

Cum ne dispar sărbătorile naționale

Ziua de 9 Mai are o triplă semnificație, este Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Aliaților împotriva naziștilor și ziua Uniunii Europene. În majoritatea Uniunii Europene se sărbătorește ziua UE, în Rusia Ziua Victoriei iar în România sărbătorim, bineînțeles tot ziua Uniunii Europene. Romania a ales să sărbătorească ziua în care ne-am pierdut independența în locul zilei în care ne-am câștigat-o. Nici președintele, nici premierul nu au vorbit despre Ziua Independenței de Stat a României, în schimb, au vorbit cu aplomb despre ”Ziua Europei”. Cel mai trist este că 9 Mai nu este nici măcar ziua Europei, este ziua Uniunii Europene care într-adevăr cuprinde multe state europene, dar nu pe toate.

Suntem tot mai des împinși spre alte tradiții și valori. Ei nu vor să ne îmbogățim calendarul cu evenimente, ei vor să ne înlocuiască valorile de sute de ani cu niște sărbători noi care nouă nu ne aparțin și mai ales nu avem de ce să le celebrăm.

Hai să nu mai sărbătorim ce contează pentru noi, hai să sărbătorim ce vor alții!

Ni se inoculează tot mai puternic că tot ce ține de noi, de România, e învechit și derizoriu. Că oricum lumea s-a schimbat, că nu mai are sens să ținem la tradiții și obiceiuri. Sărbătorile naționale sunt oricum depășite, astăzi facem parte dintr-o comunitate globală, suntem în ”marea familie europeană” și trebuie să îmbrățișăm noile sărbători.

În timp ce ni se spune acest lucru pe toate canalele de comunicare avem la dispoziție filmele și serialele de la Hollywood în care se sărbătorește cu mult fast ziua Statelor Unite sau ziua Franței. Pentru marile puteri nu este demodat, este chiar bine că o fac. Ba chiar în România se organizează serbări de ziua SUA, că tre să fim și noi în trend.

Această strategie este, de fapt, una de dezrădăcinare a statelor mici. În fața acestui val de propagandă, ține doar de oameni și de liderii lor cum se protejează și dacă își duc mai departe tradițiile.

În cazul nostru, lupta este ca și pierdută. Avem un președinte care de 1 Decembrie, Ziua Națională, nu organizează niciun eveniment dar face un dineu somptuos de Ziua Europei și aproape nimeni nu observă acest lucru, nimeni nu se revoltă. Acceptăm totul ca un dat al sorții, fără să facem nimic.

Este dureros să vezi cum îți mor sărbătorile, cum apar tot felul de articole în presa aservită în care ni se spune că Războiul de Independență a fost destul de ușor, că oricum mai mult l-au pierdut turcii decât l-am câștigat noi. Acest gen de propagandă ne face să nu ne mai revoltăm atunci când președintele sare peste Ziua Națională iar de  Ziua Independenței el sărbătorește ziua Uniunii Europene.

O să ajungem în 10 ani să uităm care ne sunt, de fapt, sărbătorile naționale, apoi ne vom uita eroii, care acum ne sunt prezentanți ca ”incorecți politic” și apoi vom uita cine suntem. Tradițiile, istoria, eroii neamului ne fac să spunem că suntem români, deși ni se tot spune pe la televizor că suntem cetățeni europeni și avem drepturi, se pare că noi le tot clamăm dar nimeni nu ne crede.

Europa nu este formată din europeni, Europa este formată din români, englezi, sârbi, francezi, italieni, spanioli, poloni, bulgari, ucraineni și multe alte popoare. Ar fi trist ca peste 50 de ani copiii noștri să spună că sunt europeni, iar că Mihai Viteazul a fost un personaj obscur din secolul al XVI-lea.

Autor: Alexandru David

Exit mobile version