Povestea “atacului speculativ asupra leului” din 2008.
Lucian Isar (35 de ani), desemnat pentru postul de ministru delegat pentru relația cu mediul de afaceri, a fost unul dintre șefii de trezorerii bancare implicați în așa-numitul “atac speculativ” asupra leului, de la sfârșitul lui 2008. BNR a acuzat atunci o acțiune coordonată a mai multor bănci, românești și străine, care ar fi încercat să mute cursul leului la un nivel de variație superior și să încaseze diferența.
Banca centrală a contracarat atunci absorbind toți banii de pe piața monetară, astfel încât speculatorii să nu mai aibă de unde se împrumuta. “Ca iepurașul din desene animate, care merge pe o crenguță până se termină crenguța și mai face apoi vreo 10 pași”, explica atunci situația guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. BNR a cerut eliminarea din sistemul bancar a celor care au declanșat atacul
El i-a acuzat pe șefii de trezorerie că “nu și-au închis pozițiile” – ceea ce înseamnă că nu și-au onorat la sfârșitul zilei angajamentele de plată – situație caracterizată drept fără precedent.
Ulterior, BNR a cerut eliminarea lor din sistemul bancar. Bogdan Mihoc, trezorierul Unicredit, a demisionat în scurt timp.
Lui Lucian Isar i-a fost desființată funcția de vicepreședinte de la Bancpost și a fost mutat pe un post în divizia de clienți corporate, pe care l-a părăsit în cele din urmă în ianuarie anul acesta.
Florin Cîțu, de la ING, a scăpat de mâna lungă a BNR din cauză că banca este sucursală străină, însă a plecat anul trecut.
Și Consiliul Concurenței a făcut o anchetă referitor la modul în care băncile au încercat, prin e-mail, să se înțeleagă asupra cursului și a dobânzilor, însă până acum rezultatele nu au fost concludente.
Bancherii s-au apărat că nici vorbă de “atac speculativ” și că doar și-au făcut treaba de intermediari pentru clienți care anticipau deprecierea iminentă a leului, după decizia Parlamentului de mărire a salariilor din educație cu 50%. De altfel, după scurta oscilație în apropierea valorii de 3,6 lei, care a marcat “atacul speculativ”, leul s-a depreciat cu 15% în doar câteva luni. CV-ul lui Isar
Lucian Isar, fost olimpic la matematică, are studii de matematică la Universitatea din București și de finanțe-bănci la ASE, un master în matematici financiare la Oxford, MBA la University of Chicago și programe avansate urmate la Harvard, dar și la Colegiul Național de Apărare respectiv Academia Națională de Informații. Înainte de-a lucra la Bancpost, el a fost vicepreședinte în cadrul Citibank România, între 1998 și 2006. Isar are o abordare economică liberală, dar susține și măsuri cum ar fi creșterea salariului minim pe economie, depre care spune că ar fi “o distorsiune care poate spori eficiența” într-o economie deja distorsionată cum este cea a României.
Autor: Lucian Davidescu
Sursa: Evz.ro