Politică

Cum isi arata Rusia coltii

Opinii: Cum isi arata Rusia coltiiAm anuntat amplasarea scutului american anti-racheta in tara noastra? Rusii ne-au dat imediat replica.

Seful Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat luni seara ca Gazprom ne va livra cu 2 milioane de metri cubi mai putine gaze rusesti.

Rezultatul? Stocurile pentru furnizorii de gaze vor mai ajunge pentru 4-5 zile, spune Iancu, semn ca Rusia e suparata si nu se sfieste sa “pedepseasca” pe nimeni.

Evident, ne-au lovit acolo unde ne doare mai tare si unde se stie ca vor obtine efecte in doar cateva zile. Asa cum au facut si cu alti vecini, de la Georgia si Ucraina la Moldova si Belarus. Vestea buna? Noi stam mult mai bine ca ei. Cea proasta? Rusii nu se vor opri aici. Depinde doar cat de amenintator considera scutul si atitudinea Romaniei.

Cum procedeaza Rusia?

Kremlinul a reactionat brutal de fiecare data cand a considerat ca vreunul din statele ex-comuniste din regiune se aliaza cu SUA si ii afecteaza sfera de influenta si de securitate. Arma numarul unu? Gazul. Fie mareste pretul la gaz, fie opreste aprovizionarea. In varianta “soft”, reduce livrarile, cum au facut cu noi. Asta pentru ca deocamdata dau doar un avertisment, nu vor sa inceapa un nou “razboi al gazelor”.

Arma numarul doi – amenintarile cu forta. Moscova deja ne-a transmis un mesaj in cod diplomatic acum doua zile, cand a anuntat ca noua doctrina strategica a Federatiei Ruse vede in NATO principala amenintare si ca au si optiunea unei lovituri nucleare preventive. Evident, asta nu se poate intampla, dar putem avea parte de amenintari precum au avut Cehia si Polonia, ca vom avea rachete nucleare atintite spre noi.

Scopul: sadirea fricii in opinia publica din Romania.

Arma numarul trei – embargouri plus sicane pentru romani. Georgia, Moldova, Estonia, Polonia si alte tari s-au vazut in situatia de a nu-si mai putea vinde unele produse pe teritoriul Rusiei. Motivatia oficiala – nu mai indeplineau standardele. Peste noapte. Alte metode de a-si plati politele au fost expulzarea a mii de georgieni din Rusia sau atacarea ambasadei estone. Si chiar a sistemelor informatice din aceasta tara.

Sa ne fie teama?

Rusilor nu le convine “mica afacere” romano-americana si vor continua sa reactioneze. Pe masura ce trece timpul si vor mai aparea detalii despre noul scut antiracheta, ne vom da seama si la ce intensitate. Oricum, ar trebui sa fim mai linistiti decat multe dintre statele enumerate mai sus.

In primul rand, aceasta varianta de scut nu e asa de amenintatoare pentru Rusia cum era varianta lui Bush jr. Dar va fi acolo, iar orice instalatie militara americana din Europa de Est trebuie combatuta. Mai ales ca ii poate lua Rusiei si atuul de a fi intermediar in problema Iranului, care cauta arma atomica.

Totusi, Rusia mai are retineri cu noi si din alte motive: suntem membri NATO si UE, iar partenerii nostri occidentali nu vor sta cu mainile in san. Nu ne vor putea scuti probabil de sicanele rusilor, dar sunt o asigurare ca nu vom avea probleme mari.

Lucian Lumezeanu,
colaborator Ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu