A fost odata un oras mic numit sa zicem Zalau. In acest mic oras oamenii isi faceau cumparaturile la cateva mici magazine, isi cumparau fructele si legumele din piata, hainele de la mici croitori sau fabricate local si isi construiau casele cu mici constructori din zona . Cativa mici comercianti au inceput sa prospere si au inceput sa investeasca bani in constructii , in propriile magazine sau in noi afaceri generand noi afaceri . Alti mici intreprinzatori au acoperit noua cerere cu firme mici de constructii , cu mici sere si evident au angajat parte din populatia orasului . Incet incet orasul nostru se dezvolta si incepuse sa se formeze o micuta clasa de mijloc a carei putere de cumparare crestea de la an la an.
Intr-o zi in centrul orasului un lant international de supermarketuri a venit si a deschis un imens magazin . In acelasi timp ,agresiv, pe toate televiziunile straine, locuitorilor micului oras li se inducea un stil de viata extravagant, stralucitor insinuandu-se in mentalul colectiv in cel mai pervers mod dupa lungi studii de psihiologie sociala. Practic un nou mod de viata. Prima data oamenii au mers din curiozitate la noul , luminosul si uriasul magazin . Era ceva ca in filme….ca in modul de viata vazut la televizor.Acest magazin era o parte din iluzia prosperitatii si a unei vieti la care ei nu ajunsesera inca.Dupa aceea au observat ca produsele vandute aici erau mai ieftine decat la vechile bacanii de unde isi cumparau cele necesare.
Incet incet orbiti de multimea produselor si veselia culorilor de pe ambalaje au inceput sa cumpere mai mult …si mai mult. Disperati micii comercianti au constatat ca volumul vanzarilor le scadea pe zi ce trece. Au redus intial preturile . Unii chiar au rezistat cativa ani . Dupa un timp insa supermarketul a inceput sa scada pretul si sa faca promotii ,in mod ciudat, chiar la produsele care rezistau. Micii comercianti au fost nevoiti sa inchida magazinele . Multi oameni au ramas someri. Batalia pentru preturi s-a ascutit si mai mult sustinuta de un mediu politic incompetent si corupt. Romania a adoptat celebrul “Codex Alimentarius” menit sa sustina ieftinirea produselor din supermarket. Preturile in supermarket au scazut si mai mult . Mezelurile se puteau face acum din resturi si adaosuri chimice,carnea nu mai era perisabila injectata cu chimicale, legumele rezistau de acum o luna si erau perfecte ,conservele nu mai erau conserve, hainele au inceput sa fie aduse din China, Bangladesh si alte tari la preturi mult mai bune ducand astfel la falimentul micilor fabricate locale .Sute de afaceri locale au dat faliment si mii de oameni au ramas pe drumuri .Taranii si-au parasite campurile si si-au abandonat serele. Banii incasati pe cumparaturi au fost transferati in alte tari si nu s-au mai intors in economie. Ministri importanti in guverne se laudau cu noile investitii compensand in acelasi timp cu imprumuturi lipsurile din bugete si neintelegand ce se intampla preocupati mai mult de propriile afaceri capusa sau furtisaguri.
Dupa cativa ani ….
Anii au trecut peste micul oras Zalau. Tinerii in lipsa de locurilor de munca si in lipsa perspectivelor au ales sa plece in orase mai mari la studii si in cea mai mare parte in afara tarii la munca de jos. Au fost numiti “scalvii Europei” si au invatat ce inseamna umilinta, chiar ei descendenti directi ai dacilor de la Porolissum Constructorii s-au imprastiat in toate colturile lumii , croitoresele pricepute au ajuns ingrijitoare in tarile Europei .
Acum magazinul din centrul Zalaului arata vechi si obosit. Si-a atins obiectivul. A secat financiar mica comunitate si nimeni nu mai pune pret pe calitate . Marfa este din ce in ce mai proasta si mai putin diversificata.Cativa producatori internationali domina rafturile cu “mancarea zombie”. Populatia ramasa s-a imbolnavit datorita alimentatiei chimizate si lipsita de valoare nutritive. Cei care au ramas sunt imbatraniti intr-un oras umbra a ce a fost odata. Cladirile sunt in paragina , blocurile sunt pe jumatate nelocuite , grupuri mafiote de politicieni se mai bat pe ultimele firmituri ale unor bani imprumutati de FMI. Saracia a cuprins intregul orasel numit odata Silvania de la frumoasele paduri care il inconjurau . La tara populatia ramasa s-a refugiat in bautura si a abandonat munca campului pentru ca nu mai existau beneficii. Societatea murea incet…lent….si normalitatea , morala, cultul muncii si demnitatea odata cu ea. Romania ca tara isi tragea greu ultima rasuflare , sufocata de involutie …..
Si totusi ….dupa ani de zile de saracie, indobitocire si coruptie …un grup de tineri a hotarat sa schimbe lucrurile. In multe cazuri era prea tarziu dar merita incercat …..o sa va povestesc odata despre acest grup
Concluzii
Aceasta poveste trista este adevarata. Am putea sa o extrapolam la nivelul intregii Romanii. Dragii mei avem o putere incredibila pe care nu o folosim. Puterea de a alege . Imaginati-va ce s-ar intampla daca de maine nu am mai merge sa cumparam nimic din supermarketuri. Imaginati-va ce ar fi daca de maine am cumpara atent doar produse si servicii romanesti . Incet incet micile afaceri ar prinde viata, incet incet s-ar crea mai multe locuri de munca , incet incet ar creste prosperitatea sociala ,nivelul impozitelor, masele de manevra electorale s-ar reduce si in final am trai mai bine.
Ati observat cum supermarketurile se extind peste tot , in fiecare orasel , in fiecare cartier pana la ultima mie de oameni ? Adevarate malaxoare de mici afaceri acestea sunt tevi prin care se scurg banii in afara Romaniei .
Majoritatea romanilor isi fac cumparaturile in weekend. De aceea am ales sa postez acest articol azi. Credeti ca aveti control asupra vietii voastre ? Credeti ca traiti intr-un sistem autonom si indeterminat ? Va inselati – realitatea este ca traiti intr-o societate determinista. Ok …puteti sa o numiti daca vreti colonie – mda multi cred ca exagerez cand spun ca Romania este o colonie. Intr-o zi o sa povestim si despre asta si o sa facem o tetra-capilo-tomie despre acest subiect .
Realitatea este ca sunt putine lucruri care le putem controla cu adevarat. Unul din aceste lucruri este alegerea felul in care ne cheltuim banii . Mai concret alegerea felului in care cumparam .Se indoieste cineva ca intre prosperitatea unui popor si felul in care isi produce cele necesare exista vreo corelatie ? Se indoieste cineva ca un principiu economic sanatos spune ca este mai bine sa ai excedent de export decat deficit . Va mai indoiti dupa aceasta criza a datoriilor ca exista o stransa legatura intre prosperitatea unui popor si datorii ?
In incheiere va lansez o ghicitoare.
Cum se numeste un om care lucreaza la o companie care este actionara la o banca la care omul are un credit la un apartament pe 30 de ani si care este actionara printr-un fond de investitii la un lant de la magazine de la care omul nostru isi cumpara alimentele necesare ?
P.S. Va recomand cu caldura cartea Andrew Simms – Tescopoly
Sursa: Reportaje Live
Sclav.
Plecand de la premise incorecte, se trag concluzii (si se dau si titluri) incorecte!
1. Nu supermarket-ul a distrus orasul ! Ar fi fost incorect sa nu se permita constructia magazinului
2. Daca ramaneau vechii comercianti ar fi vandut aceiasi marfa ca si in supermarket la pret de supermarket+adaos (aproximativ)
3.Oarecum, in final,apare si concluzia corecta:sistemul politic a avut o mare influenta(nefasta) asupra a tot ce s-a intamplat
4. Orice situatie poate fi o oportunitate. Si vad ca cresc numarul firmelor locale care fac mancare
problema noastra cea mare ai atins-o la sfarsit “Puterea de a alege”
si de aici vine concluzia ca nu suntem patrioti : Patriotismul nu este sa fluturam steaguri sa urlam in gura mare ca nu ne vindem tara cand este vorba de un investitor si etc.
Patriotismul vine sa cumpar produse locale , marci nationale chiar daca sunt mai scumpe, iar eu ca vanzator sa nu incerc sai trag teapa conpatriotului. Vezi exemple tarile meditaraniene turci,greci,italieni. sunt mandri de produse nationale.
Noi cand ne mandrim cu o rosie, ardei crescuta in baragan, sau un cartof din covasna, o branza din brasov, un vin din moldova, o dacie de pitesti si asa mai departe. Mai bine mergem in Eu si mancam chimicalele lor si luam secand handurile de acolo e mai la moda?
Pentru Dan, cel ce nu pricepe ca o investitie gen super sau hipermarket poate distruge realmente un oras.
1. Articolul pune in evidenta doar un aspect ce tine de o politica economica nefasta. Aceasta a condus la demolarea tuturor ramurilor, inclusiv a comertului, organizat, de bine, de rau, dupa un model european, pe principiul organizarii concentrice. Ce cauta un hipermarket in centrul oraselor romanesti? Era firesc sa distruga reteaua de mici magazine. Mai deunazi am explicat cum stau lucrurile cu atractia unui magazin.
2.Spuneti unde ati mai vazut, in toata Europa, un hipermagazin in centru orasului?
3.Cred ca apelarea la patriotism prin boicotarea produselor de import nu este solutia. Statul ar trebui sa sprijine agricultura si industriile producatoare de bunuri de consum renuntand la a imbogati prin salarii si pensii nesimtite o minoritate alcatuita din securisti, militieni, magistrati, taietori de frunza la caini de prin tot felul de agentii, comitete si comitii etc.
Si, nu in ultima instanta, se impune UN PROIECT DE TARA, incotro, ca asa nu se mai poate, cu toate ca mai este de furat inca!
Este de apreciat corespunzator.momentul apropiat temporal ,cand un supermarket/retea si-a permis In Romania ,sa confuzeze pentru a obtine PROFIT ,micii cu bicarbonat “romanesti” – adica o TRADITIE sau carnea tocata,cu un “amestec de carne si/sau infuzii sau esente de carne cabalina de au speriat si Regatul Unit cu tupeul lor” – ..In UNIUNEA EUROPEANA orice atac la un brand/traditie locala/nationala era sau este sanctionat cu excluderea definitiva a……acelui sistem comercial/comerciant.
DE fapt metoda de implementare a unui super/giga/hipermarkewt este de dicutat si controversata
Sclavul modern nu sesizeaza ca , bine ( ai libertate de a alege) dar cand, totul se sparge in capul tau ( mai da-o … de libertate, ce buna e cand tu nu stii cum sa o folosesti). Mai ales, cum sa te manifesti cand ar trebui sa ai o moderatie ( nu poti sustine o industrie pe umarii tai ca si implicit sustii consumatorismul).
Lupti, impotriva drogurilor dar tu esti consumator de pilule …lupti impotriva ta dar la prima ispita cazi in capcana. NU, trebuie sa vedem de unde porneste totul…de aia, industria autohtona ar trebui sa fie sustinuta (mai ales cea alimentara…ca despre asta e vorba). Bineinteles, ca gresim cand ne gandim ca vina ( ar apartine doar politicului).
Ia ganditi-va ca, pt. o zi sa nu mai mergeti la serviciul , sa numai achizionati produse electronice ( nici altele) , sa nu mai folositi transportul comun in exces ( mersul pe jos poate uneori sa fie mai sanatos), sa nu scoateti din garaj sau pe unde v-ati parcat vehicolul( nu-l porniti), deconectarea de la tehnologie informationala ( deci, nu mai stati pt. o zi pe net).
Singurele domenii care nu pot stagna ( ar fi alimentatia , sanatatea si educatie)….la restul, dati-le reject pt.o zi. O sa vedeti atunci ca schimbarea vine de la om si nu invers , nu vine cineva si te schimba ( asta daca nu ajungi un produs sau sclav)!
De aceea in Israel hipermarketurile sunt interzise. Un evreu mi-a zis si de ce: nu isi iau painea de la gura singuri.
Asa este, au de castigat doar Mall-urile si Supermarketurile din Romania. Afacerile locale s-au dus la faliment. Rusine edililor care au aprobat acesti mastodonti in orasele mici. Locul lor este numai in orasele foarte mari unde pot sa-si faca comcurenta intre ele, nu cu micii comercianti si producatori.
Clientii au dus in rapa orasul. Ei au cumparat si au tot cumparat. Un supermarket fara clienti nu va avea venit, astfel urmand sa fie inchis. Clientii sunt problematici.
Nu am citit toate comentariile insa am citit articolul.
Daca vreti sa cumparati produse vestimentare romanesti bune va recomand:
Pt haine: Depot 96, Poema, Etic
Pt incaltari barbatesti la comanda cu o executie de nota 10: Stefan Burdea
Daca vreti sa va promovati afacerea imi puteti da un mesaj pe http://rebrandyourself.ro/contact/
Traieste romaneste! Consuma romaneste!
VINOVATI 70% sunt Patronii de mici magazine. Lucrez in distributie de peste 20 de ani si ACESTI Patroni (cam 70%) isi cumpara masini, vile etc SI ULTIMA lor preocupare este CRESTEREA GAMEI de Produse + sa dea banii la furnizori ca sa fie BINE aprovizionati si sa POATA negocia un pret mai bun !
Pai baiatul asta vorbeste de citiva ani asta,vedeti singuri voi.
http://meritocratia.ro/category/laurentiu-primo-2/