Painea neagra ramane cel mai falsificat produs din Romania. Asa ca cei care tin dieta sau vor sa traiasca sanatos trebuie sa fie foarte atenti ce cumpara.
Si asta pentru ca exista mari sanse sa ajunga acasa cu pita colorata cu praf de carmin, cacao, caramel sau cenusa de vatra. Patronatele din panificatie sustin chiar ca 60 la suta din painea neagra de pe piata este colorata artificial in loc sa fie facuta din grau pisat. Iar cifrele ne sunt prezentate la 9 luni dupa ce a fost interzis adaosul de coloranti chimici.
“Nu stiu sa fac diferenta intre paine neagra adevarata si cea vopsita”, spune o cumparatoare.
Asta este adevarul. Tocmai a gustat dintr-o paine facuta, special pentru noi, din faina alba si cacao. Aici, secretul a fost dezvaluit. Insa in 60 la suta din cazuri, painea vanduta romanilor e neagra doar cu numele. Asta desi, la inceputul acestui an, in ianuarie, colorantii artificiali au fost interzisi. Fara succes, sustine patronatul.
Legea prevede ca pentru producerea painii negre pot fi folosite numai 4 ingrediente: apa, sare, drojdie si faina neagra. Normele permit, pentru colorarea painii, adaosul de malt. Dar, in acest caz, producatorul isi poate numi painea cum doreste… numai paine neagra nu! Din piata painii, de un miliard de euro pe an, jumatate inseamna productie la negru. Iar o regula importanta, ca fiecare lot sa fie testat in laborator, nu se respecta.
Multi vad putin pricep. Specialistii i-ar cerne insa usor pe cei care fac painea neagra doar din grau macinat intreg. Care, evident, e mai putin spornic si scoate o paine neagra la un pret mult mai mare, peste 2 lei 50. Pe piata insa se vinde painea ieftina, care sa nu depaseasca 2 lei.
“Este o paine pe care dumneavoastra ati gasit-o in magazin ca fiind paine neagra. O paine din faina neagra trebuie sa fie mai compacta, mai densa. Uitati, textura este destul de poroasa. Prezinta aceste goluri de aer”, explica Ing. Daniela Voica, specialist in calitatea alimentelor.
“Sunt sanctiuni, dar din pacate am tot redus acest corp al inspectorilor in piata. Utilizeaza tot felul de ingrediente, nici nu vreau sa le pronunt in fata camerei de luat vederi”, spune Aurel Popescu,presedintele Rompan.
Le spunem noi: caramel, carmin, cenusa de vatra, interzise dar greu de depistat. Iar din decembrie, ne vom alinia la un nou set de norme care vor preciza inclusiv cantitatea aditivilor de conservare si afanare permisi. Ministerul Agriculturii recunoaste ca jumatate din productia interna de paine e nefiscalizata. Asadar, calitatea si siguranta painii nu pot fi controlate.
Sursa: Stirileprotv.ro
Asta ar putea fi si o campanie anti – paine neagra, ca si asa traim intr o era a confuziei…