Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Cui îi dăm suveranitatea

Domnul Cristian Pirvulescu ne-a tras, la toti, un semnal de alarma. Pe care, din pacate, prea putini l-au receptionat. El ne-a spus, nici mai mult nici mai putin, ca exista o solicitarea a Uniunii Europene in sensul renuntarii de catre Romania la o parte a suveranitatii nationale. Iar premierul Victor Ponta, luand cuvantul la o recenta dezbatere referitoare la noua Constitutie, a comunicat intentia ferma a Guvernului de a pune proiectul la dispozitie Comisiei de la Venetia care ar urma sa ne dea un aviz si, eventual, sa ne sugereze unele modificari. Cui si de ce ii cedam din suveranitatea noastra?

Puternicul cancelar al Germaniei, doamna Angela Merkel, a lansat, nu cu multa vreme in urma, o tema care ne-a starnit fiori. Si, din nou, prea putina lume a fost interesata. Doamna Merkel se referea la Grecia. La imprumuturile solicitate de aceasta tara, membru al Uniunii Europene, pentru a-si putea salva economia. Si a primit urmatorul raspuns: daca Grecia solicita un ajutor european, va trebui sa renunte la o parte din suveranitate. Uluitor!

In paranteza fie spus, romanii nu prea sunt la curent cu informatia ca autoritatile financiare ale statului elen au descoperit, si au si probat acest lucru, ca Germania este datoare acestei tari cu o suma uriasa de bani care, actualizata, se ridica la 180 de miliarde de euro. Si nu este vorba de datoriile de razboi, de fapt din cele doua razboaie mondiale, declansate de Germania, si pe care Berlinul nu le-a mai platit niciodata. Dupa ce presa de la Atena a oferit detalii despre aceasta datorie, si ziarele germane au preluat tema fara ca cineva sa-i contrazica pe greci. Pornind de la cele doua informatii, sa reiau tema suveranitatii limitate.

Spre deosebire de Grecia, Romania nu a solicitat niciun ajutor financiar de la Uniunea Europeana, exceptand acel imprumut angajat, in numele statului roman, de binomul Basescu-Boc pe care Guvernul Ponta, cu mari sacrificii, a si inceput sa-l restituie. Daca nu stam cu mana intinsa, de ce trebuie sa renuntam la suveranitate? Dar chiar daca am sta cu mana intinsa, de ce ar trebui sa platim un asemenea pret? La ce fel de suveranitate se gandesc sa renuntam partenerii nostri europeni si cine sunt de fapt initiatorii proiectului?

Situatia este atat de serioasa incat ni se cere, nici mai mult nici mai putin, decat sa schimbam, in sensul dorit de UE, si poate deja convenit cu Comisia de la Venetia, chiar articolul unu al Constitutiei. Din care ar urma sa dispara cuvintele stat suveran. Si, eventual, la cererea maghiarilor, si expresia stat national. Cred ca intentia este de a lega, cat se poate de strans, manile decidentilor politici de la Bucuresti in raport cu bugetul si cu operatiunile financiare. Este un inceput. Care se poate dovedi extrem de periculos.

Dar care este statul european care detine cea mai importanta putere, influenta si pana la urma, cheia unei asemenea decizii? Raspunsul este simplu de dat. E vorba despre Germania. Daca noi renuntam la o parte din suveranitate, o facem in beneficiul tuturor partenerilor europeni sau doar in folosul Germaniei? Renunta toate statele la suveranitate? Renunta si Germania? Iata intrebari la care ar trebui sa avem un raspuns inainte de a lua vreo decizie in numele generatiilor viitoare.

Autor: Sorin Roşca Stănescu
sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda,
    nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui,
    până va veni Şilo,
    şi de El vor asculta popoarele.”- Geneza 49:10

    Nu cedam suveranitatea decat lui Hristos dupa cum scrie mai sus. Hristos este cel care va primi binecuvantarea. Abia dupa ce ni se va naste Hristos vom putea muri in pace dupa cum spune Simeon, pana atunci n-au nici-o putere asupra noastra aceste vulpi caci trebuie ‘sa umblam astazi, maine si poimane sa scoatem dracii, abia a treia zi vom ispravi'( Luca 13:32,33).
    „Acum, sloboade în pace pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău.
    Căci au văzut ochii mei mântuirea Ta”-Luca 2:29,30

  • Aveti dreptate , Dle Rosca , trebuie un efort mediatic intens pentru a ridica aceasta problema : CEREREA – LA INCEPUT VOALATA APOI DIN CE IN CE MAI ACUT -ADRESATA ROMANIEI DE A RENUNTA LA SUVERANITATE !
    TREBUIE INITIATA O MARE DEZBATERE NATIONALA PE ACEASTA TEMA ! Dar cum se face acest demers , inca nu stim .Cozile de topor se bazeaza pe acesta ignoranta si pasivitate .

  • Suveranitatea este a poporului , nu a presedintelui ,nu a guvernului , nu a parlamentului. Daca ei vor sa renunte, sa renunte in mod personal , sa se cipuiasca ,si sa se mute la Bruxelles. Iar jigodia de smerkel, sa .si vada de federatia ei de bundesveini. Ce face ea se numestre “amestec in treburile interne ale altei tari”.

  • NU votati Constitutia/Regionalizarea !

    Scopul Uniunii Europene este distrugerea statelor naţionale şi transformarea Uniunii Europene într-o „federaţie de regiuni”, astfel încât elitele naţionale să nu mai poată opune rezistenţă centrului decizional aflat pe axa Bruxelles – Berlin .

    Bruxelles-ul sprijina mişcările separatiste din Catalonia, Scoţia, Venezia … pentru ca aceste mişcări se înscriu în planurile Comisiei Europene de a regionaliza toate statele-membre şi de a crea o structură federativă europeană.
    Logica decidenţilor de la Bruxelles este uşor de înţeles: o federaţie a regiunilor este uşor de controlat şi uşor de dominat, fără a mai exista probleme de negociere cu elite naţionale care nu sunt dispuse să-şi cedeze suveranitatea.

    Anul 2013 se preconizează a fi anul separatismului şi regionalismului european, iar modificarea Constituţiei României va oferi un excelent prilej pentru forţarea unei regionalizări, inclusiv pe criterii etnice, invocându-se, în principal, obținerea fondurilor europene.
    Cedarea de jure a suveranităţii politice către centrul federal al UE va consfinţi situaţia de facto în care suveranitatea economică a României a fost cedată către FMI, iar suveranitatea politică a fost de facto cedată Comisiei Europene .

    Angela Merkel: UE va fi federalizată în timp

    „Bineînţeles că într-o zi Comisia Europeană va deveni guvern, Consiliul UE o a doua Cameră şi Parlamentul European va avea mai multe puteri. Dar deocamdată trebuie să ne concentrăm pe euro şi să le dăm timp oamenilor să se obişnuiască cu ideea”, a declarat Merkel.

    Ea a mai vorbit despre ideea unui buget special pentru zona euro, spunând că nu toate statele membre UE vor fi dispuse să plătească pentru şomajul unor state precum Spania, dar că în definitiv toate statele din Uniune vor trebui să adopte aceeaşi monedă , scrie EuObserver.

  • oare mai poate fi ceva schimbat ?
    cred ca vorbim singuri , micile interese a celor numiti politicieni , desi locul lor ar fi dupa gratii , nu coincid cu interesul national