Politică

Criza economică, la cote dramatice în Africa

africaNu mai este pentru nimeni o surpriză că criza economică s-a extins la nivel mondial. Fie că vorbim de state precum Germania, Franţa, Statele Unite sau ţări precum Etiopia, Uganda sau Congo, criza este pretutindeni. Numai că în acestea din urmă, criza a venit în mijlocul unei perioade extrem de delicate.

Eforturile de dezvoltare economică şi de promovare a democraţiei de pe acest continent au fost slăbite din cauza crizei, după ce, timp de 5 ani, Africa a cunoscut o perioadă de de creştere. Este adevărat că sistemul bancar african nu este expus riscurilor rezultate din globalizarea sistemului financiar. Cu toate acestea, ţările africane sunt nevoite să plătească un greu tribut.

“Dacă în ţările dezvoltate criza se traduce prin pierderi de locuri de muncă, în ale noastre este o chestiune de viaţă şi de moarte, cu riscuri particulare de multiplicare a conflictelor care ameninţă pacea”, a firmat la Dakar, preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Jean Ping.

Creştere economică şi creştere demografică

“Pentru prima dată din 1994, creşterea venitului pe cap de locuitor va fi negativă pentru populaţia acestui continent”, a declarat preşedintele Băncii Africane pentru Dezvoltare, Donald Kaberuka.

În primul trimestru al acestui an, 26 de state africane, din 53, au cunoscut deja o creştere a PIB-ului, inferioară creşterii lor demografice, fapt ce se traduce printr-o reducere a venitului pe cap de locuitor.

O singură soluţie: agricultura

“Canalele de transmitere a crizei mondiale în Africa sunt cunoscute: scăderea cererii externe pentru materiile prime şi transferurile de bani din ce în ce mai mici ale celor care s-au stabilit în Europa şi care au probleme financiare acolo din cauza pierderii locurilor de muncă”, spune analistul Jean-Michel Severino.

Cele mai mari ţări exportatoare de petrol vor înregistra, de asemenea, pierderi, din cauza cererii scăzute de petrol. Astfel, Nigeria şi Algeria estimează, pentru acest an, pierderi de 4,6 miliarde de dolari.

Uganda, aflată pe locul al doilea pe acest continent, după Etiopia, la producţia de cafea, a înregistrat în luna martie o scădere de 34% a exporturilor.

Faptul că marile grupuri industriale şi-au redus programele de investiţii pentru Africa, riscurile de creştere a sărăciei, şi aşa existente, au crescut exponenţial.

Conform aprecierilor făcute de analişti, multor locuitori ai câtorva state de pe acest continent le-a mai rămas o singură speranţă: aceea că în acest an vor avea o recoltă bună dacă ploile vor veni la timp.

Valentin Vioreanu
sursa: capital.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu