Politică

Criza din Ucraina și fermierii români. Prețurile, sub presiune

agricultori-romaniCampania de primăvară din Ucraina ar putea avea de suferit din cauza conflictului cu Rusia, fapt care va avea repercursiuni și asupra producătorilor români.

Pe bursele din întreaga lume, evoluția prețurilor la cereale urmează declarațiilor liderilor politici cu privire la criza din Ucraina. Acest stat este al patrulea cel mai mare producător de porumb din lume, iar estimările pentru acest an arată că ar putea deveni al șaselea exportator de grâu la nivel mondial. Fermierii din Ucraina ar putea să rateze campania de primăvară, spune Vladimir Klimenko, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale din Ucraina.

„În Ucraina, populația va fi mobilizată, oamenii trebuie să își apere țara. În loc să își continue activitatea zilnică, ucrainienii trebuie să vadă ce rol vor juca în această criză”, a precizat Vladimir Klimenko, la o conferință care a avut loc în Hong Kong, potrivit Bloomberg.

Campania de primăvară ține trei săptămâni în Crimeea și de abia a început. Din Crimeea au fost exportate 1,5 milioane de tone metrice de grâu anul trecut, fapt care dovedește importanța agricolă a zone, a subliniat Vladimir Klimenko. Ca urmare a desfășurărilor de trupe în zonă, cotațiile la grâu au urcat semnificativ marți, ajungând la cel mai ridicat nivel înregistrat din 2012 încoace. Totodată, cotațiile la porumb au avansat cu până la cel mai ridicat nivel consemnat din septembrie 2013.

Investitorii se tem că escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina va afecta alimentarea cu gaz și cereale a Europei. Drept urmare, cotațiile la petrol, gaze, metale prețioase au crescut. Scumpirea petrolului va avea un impact negativ asupra prețurilor la carburanți. Ori de câte ori prețul barilului a urcat, i-au urmat rapid prețurile la benzină și motorină. În plus, pentru fermierii români, la această scumpire se adaugă și creșterea prețurilor determinată de deprecierea leului în fața euro, precum și introducerea accizei de 7 eurocenți, de la 1 aprilie, care va aduce o majorare a prețurilor la carburanți cu circa 50 de bani.

Totuși, problemele fermierilor ucrainieni i-ar putea ajuta pe cei din România. Astfel, dacă Ucraina nu va putea livra la timp marfa cerută de traderi, aceștia s-ar putea orienta către producătorii români.

Sursa: Stiri agricole