Politică

Criza a sters 20 de ani de evolutie. Americanii s-au intors la nivelul de bunastare de la inceputul anilor ’90

	Criza a sters 20 de ani de evolutie. Americanii s-au intors la nivelul de bunastare de la inceputul anilor ’90Conditiile economice dificile din ultimii ani au adus averea medie a familiei americane la nivelul de la inceputul anilor ’90, stergand cu buretele aproape doua decenii de prosperitate acumulata, potrivit datelor Rezervei Federale a Statelor Unite, preluate de New York Times.

Averea medie neta a familiei americane la nivelul anului 2010 a fost de 77.300 dolari, fata de 126.400 dolari in 2007, scaderea fiind cauzata in principal de prabusirea preturilor la locuinte.

Venitul mediu al familiei americane a inregistrat de asemenea o scadere notabila, de la 49.600 dolari in 2007 la 45.800 dolari in 2010, potrivit datelorFed, ajustate pentru inflatie.

Banca centrala a SUA a prezentat luni studiul privind situatia financiara a populatiei, efectuat odata la trei ani in baza unui sondaj amplu. Raportul reprezinta una dintre cele mai profunde surse de informare privind situatia financiara a familiei americane.

Consumul din SUA a rezistat insa neasteptat de bine in ultimii ani, deoarece clasa de mijloc a preferat sa puna deoparte mai putini bani si sa plateasca mai lent datoriile, releva studiul Fed.

Procentajul familiilor care au reusit sa-si majoreze economiile in 2010 fata de 2009 a scazut la 52%, de la 56,4% in 2007.

Pe de alta parte, statisticile anterioare arata ca soldul economiilor la nivel national a crescut din 2007, divergentele dintre cele doua trenduri indicand ca o mica parte a populatiei pune deoparte tot mai mult, in timp ce majoritatea nu mai ramane cu bani in plus sau chiar “mananca” din economii.

Totodata, sondajul arata ca principalul motiv pentru care americanii pun bani deoparte este ca masura de precautie, tot mai putine familii economisind pentru pensie, educatie sau cumpararea unei locuinte.

Raportul releva si scaderea extrem de lenta a datoriilor populatiei. Numarul familiilor care au datorii a scazut cu 2,1 puncte procentuale in perioada 2007-2010, insa trei sferturi din gospodarii au inca de dat bani creditorilor, iar suma medie datorata a stagnat.

Familiile situate ca venit in blocul mijlociu de 60% din populatie au inregistrat scaderi mai abrupte ale averii decat cele mai bogate si cele mai sarace gospodarii, deoarece clasa de mijloc are, proportional, cele mai mari investitii in locuinte.

In acelasi timp, veniturile medii ale familiei incadrate in cea mai saraca cincime a populatiei au crescut in perioada 2007-2010, datorita programelor sociale introduse de autoritati in timpul recesiunii. Totodata, cele mai bogate 20% dintre gospodarii au fost izolate de criza deoarece cea mai mare parte din veniturile lor sunt obtinute din diverse investitii.

Datele prezentate de Fed arata de asemenea ca disparitatea veniturilor s-a restrans in SUA, cel putin temporar, noteaza NYT. Venitul mediu al celor mai bogate familii a scazut mult mai puternic fata de media nationala. Cele mai bogate 10% dintre familiile americane au castigat in medie 349.000 dolari in 2010, iar averea medie medie a fost de 2,9 milioane de dolari.

sursa: incont.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu