Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Corupţia este legea fundamentală a capitalismului

Aţi observat că de fiecare dată, înainte de alegeri, toţi politicienii sunt cei mai mari luptători împotriva corupţiei? Iar după ce sunt aleşi, la sfârşitul mandatului, devin cei mai mari corupţi ai ţării?! Lupta împotriva corupţiei este o acţiune utopică, la fel ca şi lupta împotriva terorismului şi practic nu se va termina niciodată. Acest lucru este din cauza faptului că fenomenul corupţiei nu este un accident, o întâmplare, ci este chiar parte integrantă a sistemului capitalist; este de fapt legea e funcţionare a acestui sistem. Mai concret, este vorba de coruperea sistemului politic de către cel financiar-corporatist. Politicienii sunt cumpăraţi pentru a face împrumuturi înrobitoare în numele poporului, transformând oamenii obişnuiţi în sclavi, condamnaţi veşnic la muncă silnică şi austeritate şi pentru a adopta legi care să favorizeze exclusiv plutocraţii, reprezentaţi de bancheri, investitori şi corporaţii.

Capitalismul pune întotdeauna pe primul plan economia în defavoarea cetăţeanului. Aţi observat probabil că se vorbeşte foarte des despre “stabilizare macroeconomică”. Chiar zilele acestea Traian Băsescu se lăuda cu faptul că în timpul guvernărilor portocalii păstorite de el, ţara a fost stabilizată macroeconomic. Dar nu ni se spune niciodată ce înseamnă de fapt acest lucru şi cui foloseşte.

Stabilizarea macroeconomică în realitate nu are legătură cu economia liberă şi nici cu bunăstarea cetăţenilor, ci arată doar faptul că moneda naţională este stabilă şi că băncile au suficient capital pentru a acorda în continuare împrumuturi. Asta în timp ce în cazul ţării noastre s-au desfiinţat peste un milion de locuri de muncă, s-au închis sute de mii de firme mici şi mijlocii, s-au redus salarii şi pensii, s-au eliminat sau redus ajutoarele sociale, s-au închis spitale şi şcoli, s-au mărit taxele etc.

Deci cine profită de pe urma corupţiei şi capitalismului? Bancherii, corporaţiile şi politicienii. Dacă nu ar exista corupţie, nu ar exista capitalism. Şi dacă nu ar exista capitalismul, am avea un alt sistem, mai bun, numit democraţie.

Sursa: Dan Tanasescu

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Perfect spus. Romanul are o vorba : nu a mancat usturoi si nici gura nu-i miroase. Dambla.