Politică

Constantin Roibu, manevre financiare la Oltchim pe filieră liberală

roibuSocietatea care a intermediat livrarea de carburanți către Oltchim se numește Romcalor Oil Services și avea ca acționari mai mulți lideri liberali prahoveni, precum Ion Luchian, Horia Toma, Alexandri Nicolae și Adrian Semcu • Senatorul PNL Ion Luchian a declarat, pentru ZIUAnews, că societatea Romcalor livra combustibilul de la Rafinăria Vega la centralele termice din țară • Combinatul chimic vâlcean nu dispune, însă, de o astfel de centrală. În 2004, an cu trei rânduri de alegeri, Constantin Roibu a achiziționat carburanți de la Rompetrol, Rafinăria Vega, prin intermediul unei firme intermediare, controlată de lideri ai PNL • Fostul director al combinatului putea evita această manevră, ținând cont că la acea vreme, mai erau producători de carburanți care livrau direct către furnizori.

Societatea Romcalor Oil Services a fost înființată în septembrie 2002, însă a fost radiată în 2009. Firma deținută de oameni politici influenți ai Partidului Național Liberal avea, potrivit surselor ZIUAnews, exclusivitate în ceea ce privește contractele de livrare de combustibil semnate între Rompetrol Rafinăria Vega și alte persoane juridice. Cu alte cuvinte, toate intermedierile erau făcute de compania liberalilor.

Așa a fost și în cazul Oltchim. În 2004, în plin an electoral – alegeri prezidențiale, parlamentare și locale -, Constantin Roibu, fostul director al combinatului, a achiziționat 360.000 de litri de combustibil de la Rompetrol. Numai că, la capitolul dispozițiilor finale, este precizat faptul că: „livrarea combustibilului cumpărat se face prin intermediul distribuitorului SC Romcalor Oil Services SA, cu sediul în Ploiești”. În cadrul contractului nu sunt specificate avantajele pe care cei de la Romcalor le-au avut din această „afacere”, în ciuda faptului că repectivul document este semnat și de reprezentanții companiei conduse de liberali.

În același timp, contractul încheiat între Oltchim și Rompetrol este semnat și de reprezentanții Romcalor Oil Services. Surse din sistemul judiciar ne-au declarat că o astfel de practică nu este comună, respectiv contractul nu ar fi trebuit să fie semnat și de firma intermediară, cu atât mai mult că numele și calitatea firmei Romcalor apar stipulate la dispoziții finale.

Acționarii Romcalor, membri de bază ai PNL

Potrivit informațiilor ZIUAnews, firma Romcalor Oil Services a figurat, de-a lungul timpului, printre companiile care au sponsorizat Partidul Național Liberal. Senatorul Ion Luchian a infirmat însă această informație. ZIUAnews a adresat o solicitare scrisă Partidului Național Liberal, însă nu am primit niciun răspuns.

Persoanele care au deținut acțiuni în firma Romcalor Oil Services sunt importanți membri ai PNL, din Prahova: Adrian Semcu – fost deputat PNL, fost vicepreședinte CJ Prahova -, Nae Alexandri – fostul prefect de Prahova -, Horia Toma – ex-primarul din Ploiești, fost deputat PNL -, Ion Luchian – senator PNL.

Ion Luchian: Eu aveam 8%. Cine mă întreba pe mine?

Senatorul PNL Ion Luchian a declarat, pentru ZIUAnews, că toate deciziile erau luate de administratorul firmei Romcalor Oil Services, Călin Predeanu. Luchian a adăugat că el deținea un pachet de 8% din acțiuni și nu era întrebat în legătură cu deciziile luate de conducerea companiei. Practic, pe lângă veniturile încasate de la companie, de sute de mii de lei, liberalilor li se prezenta doar la sfârșit de an un raport de gestiune.

„Partidul Național Liberal nu a primit de la Romcalor sponsorizări, cel puțin asta mi s-a transmis. Administrator era domnul Predeanu, care, de altfel, cred că lucrează și acum la Rompetrol. Firma respectivă nu făcea decât distribuție pentru centrale termice. Dacă o fi avut și Oltchim astfel de centrale și a luat de la noi, îmi pare rău că nu mai lucrează să mai ia, dar cel mai rău îmi pare că nu mai lucrează firma. Habar nu am cum a fost, pentru că v-am zis, pe noi ne informa la sfârșitul anului, probabil ne dădea un raport de gestiune. Probabil asta era singura variantă în care acționarii minoritari primeau ceva de la administrație. Vă închipuiți că noi nu făceam ședințe, chiar nu-mi aduc aminte. Legat de Oltchim, a fost firmă căpușă sau care e problema? Dacă e un contract din 2004, înseamnă că era între o firmă de stat și un privat, printr-un intermediar. Asta este posibil să nu fi fost tocmai bine, dar habar nu am (…) Chiar sunt atât de liniștit cu firma asta că habar nu am ce a făcut și îmi pare rău că nu mai este. Bănuiesc că trebuie să fie ceva la mijloc, din moment ce după șase ani sau câți sunt de când nu mai există, trebuie să fie ceva, aveți un motiv pentru că nu întâmplător vă interesează și eu sunt în afara problemei”, ne-a spus Ion Luchian.

Autor: Niki Florescu

Sursa: Ziua News

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu