Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Conservatorii români: Bucureștiul trebuie să ia în calcul o posibilă apropiere a Moldovei de România

Regionalizarea administrativ-teritorială a României a generat multiple dezbateri publice și politice. În acest context, un partid parlamentar român susține că în proces trebuie luată în calcul şi eventualitatea unei apropieri accelerate a Republicii Moldova de România. Este vorba de Partidul Conservator care i-a solicitat ministrului Dezvoltării Regionale, vicepremierului României Liviu Dragnea să se gândească la această posibilitatea, informează UNIMEDIA.

„Având în vedere faptul că în această perioadă statul român pregăteşte o amplă reformă administrativă, care implică şi regionalizarea necesară pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene, deputatul Ovidiu Raeţchi sugerează ministrului Dezvoltarii Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, să gândească procesul de regionalizare luând în calcul, predictiv, şi eventualitatea unei apropieri accelerate a Moldovei de România”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina oficială a Partidului Conservator.

Potrivit parlamentarilor români, apropierea celor două state ar fi benefică Republicii Moldova ținând cont și de situația politică și economică actuală a țării noastre.

„Criza politică şi economică din Moldova a intrat într-o fază critică, care impune României poziţionări predictive responsabile. După ce a rămas fără premier, Republica Moldova nu mai are nici preşedinte al Parlamentului. În acelaşi timp, Moldova se confruntă şi cu o complexă criză economică, FMI refuzând să acorde ultima tranşă, în valoare de 76 de milioane de dolari, dintr-un credit convenit anterior cu Guvernul de la Chişinău, motivul fiind neîndeplinirea tuturor angajamentelor asumate de Moldova”, mai menționează sursa citată.

UNIMEDIA precizează că de la începutul acestui an, reorganizarea administrativ-teritorială a statului vecin este una din temele care revine cu regularitate în discursurile politice dar și în dezbaterile publice din România. Deși nu există un punct de vedere oficial al Guvernului de la București privind detaliile reorganizării, în media au fost vehiculate mai multe formule de regionalizare. De curând, au început și controversele asupra viitoarelor capitale ale regiunilor, dar și asupra limitelor până la care va fi extinsă regionalizarea, scrie ires.com.ro.

sursA: unimedia.info

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu