Salariul mediu pe economie, garantat în plată pe perioada disponibilizării, este mai mare decât câştigul din companiile publice. Doi ani de venit lunar garantat şi păstrarea asigurărilor sociale vor fi o bună afacere pentru disponibilizaţii statului, spre deosebire de cei din sectorul privat.
Creierele luminate care concep ordonanţe de guvern au găsit soluţia pentru a disponibiliza masiv salariaţii din sectorul bugetar fără să-i supere pe cei vizaţi.
Dimpotrivă, viitorii şomeri rezultaţi din concedierile colective de la stat vor rămâne „agăţaţi” de bugetul public, primind – în cele mai multe cazuri – venituri mai mari decât cele pe care le au acum, ca angajaţi.
Nici finanţiştii Fondului Monetar Internaţional nu se vor supăra pe guvernanţii de la Bucureşti, deşi cheltuielile bugetare vor creşte. Asta pentru că FMI urmăreşte doar cheltuielile de personal ale companiilor de stat, nu şi pe cele bugetare legate de şomaj – bani de care vor beneficia disponibilizaţii.
Cel mai bun exemplu în acest sens se regăseşte în proiectul unei ordonanţe de guvern, publicat ieri de Ministerul Transporturilor, care prevede „măsuri pentru diminuarea consecinţelor restructurării” unor societăţi sau companii naţionale cu capital majoritar de stat din domeniul feroviar.
Pe scurt, cei peste 8.000 de feroviari ce urmează să fie concediaţi în baza viitoarei ordonanţe vor primi, pe lângă două salarii nete în momentul plecării, un venit garantat pe perioade de la 20 la 24 de luni, în funcţie de vechime. Acest venit este format din indemnizaţia de şomaj şi, în cazul în care indemnizaţia respectivă este mai mică decât salariul mediu net pe economie, se va adăuga un „venit lunar de completare” reprezentând diferenţa până la salariul mediu net pe economie.
Cadou salarial în luna lui Mărţişor
Ordonanţa nu se va putea aplica până la data de 8 martie, pentru că una dintre prevederile sale ia drept bază de calcul „salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului disponibilizării, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”. Or, acest indicator pentru ianuarie 2010 va fi publicat oficial în data de 8 martie, potrivit calendarului comunicatelor de presă anunţat recent de Statistică.
Deocamdată, din statisticile oficiale rezultă că salariul mediu net pe economie a fost, în noiembrie, de 1.366 de lei (ultima comunicare a INS), în timp ce în sectorul de transporturi terestre media este de 1.307 lei, potrivit INS, iar în domeniul feroviar aceasta scade sub 1.100 de lei, potrivit sindicatelor din sector.
Altfel spus, dacă salariul mediu din ianuarie 2010, comunicat în martie, ar fi – să zicem – de 1.400 de lei, cei ce iau acum un salariu de nivelul mediei din sectorul feroviar (1.100 de lei) vor câştiga nu doar timp liber, odată cu concedierea, ci şi un plus substanţial la venitul lunar. Aici se adaugă şi asigurarea de sănătate, ca şi contribuţia la fondul de pensii.
Dan Straut
sursa: adevarul.ro
Adauga comentariu