Analize și opinii Politică

Coabitarea minciunilor

Zeci de mii de noi concedieri si reducerea pensiilor. Aceasta este singura strategie prin care guvernul Boc vrea sa combata criza. Reducerea cheltuielilor bugetare reprezinta singura tinta a unor guvernanti rupti de realitatea dramatica in care se scufunda cu fiecare zi Romania. Nu se ofera solutii pentru stoparea flagelului somajului, pentru salvarea firmelor care sunt nevoite sa isi traga obloanele, sufocate de o fiscalitate iresponsabila. Pana si exporturile au fost reduse la tacere de acesti iresponsabili care au pretentia ca se pricep la toate. Consultarile de marti de la Cotroceni nu au reprezentat decat o actiune de imagine. In care presedintele Basescu joaca rolul ingrijoratului de serviciu din societatea romaneasca. Am asistat la un film pe care l-am vizionat de nenumarate ori. Un film cu un final previzibil. Ce nu aduce decat noi iluzii milioanelor de romani. Actuala Putere este incapabila sa identifice masuri pentru salvarea economiei. Totul evolueaza dintr-o inertie gaunoasa, ale carei consecinte se simt la fiecare pas. Seful statului este la fel de vinovat, poate chiar mai vinovat decat acest guvern pe care continua sa il gireze neconditionat. Si la crearea caruia a contribuit din plin. Chiar si acum, dupa ce Boc si ceilalti lideri din Modrogan si-au demonstrat crasa incompetenta, dublata de o infatuare ce depaseste orice bariera, Basescu continua sa sustina ca guvernantii sunt pe drumul cel bun. Ca Executivul ramane partenerul sau de incredere. Ca populatia trebuie sa accepte aceasta austeritate paguboasa, singura solutie pentru ca intr-un viitor incert sa ne fie mai bine. Complicitatea la varful Puterii este totala. Nici nu te poti astepta la altceva cat timp oportunistii din Opozitie sunt recompensati pentru tradarea lor. In politica, conteaza doar din ce parte privesti situatia. Daca Basescu si Boc ar fi fost in Opozitie iar Geoana s-ar fi instalat la Cotroceni, orice demisie din PDL ar fi starnit in Modrogan cele mai acerbe acuze la adresa tradatorilor ce au preferat noua Putere.

Actuala clasa politica ar trebui sa isi admita falimentul. Sa lase locul altora. Care, poate, au solutii pentru a scoate Romania din criza. Profesionisti desavarsiti in domeniile lor nu sunt putini, trebuie insa identificati si lasati sa isi faca treaba. Fara imixtiuni politicianiste, compromisuri sau conditionari de partid. In caz contrar, vom fi nevoiti sa ascultam aceleasi discursuri patetice in Parlament, sa asistam la aceleasi sedinte nocive din Guvern sau la aceleasi consultari jalnice de la Cotroceni in urma carora nu se schimba nimic. Nu sunt bani pentru pensii. Sistemul nu este sustenabil. Considera premierul. Dar guvernul este sustenabil, domnule Boc? Cine plateste daca aceste noi concedieri, dublate de reducerea pensiilor, nu vor ajuta la identificarea unor fonduri suficiente pentru a salva un Buget tot mai sarac? Cine le garanteaza milioanelor de romani ca jugul asta blestemat al austeritatii reprezinta doar o decizie temporara?

Din pacate, guvernantii orbecaie prin cotloanele crizei. Ale propriilor neputinte. Ale propriilor iresponsabilitati. Ei nu pot oferi decat cuvinte. Noi promisiuni. Un miraj al unei bunastari. Romania are nevoie, insa, de solutii. De o Putere competenta. Capabila sa isi asume responsabilitatea guvernarii. Pana atunci, realitatea se intinde in fata ochilor nostri. O realitate care infioara si genereaza milioane de cosmaruri. Cosmaruri carora guvernantii le inchid cu brutalitate usa in nas. Alaturi de familii si clicile de profitori ce isi imbraca, de dimineata pana seara, “costumele portocalii”.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Da, e adevarat, oricine ar fi fost la putere acum, Geoana sau Voiculescu, Patriciu sau Iliescu,Crin sau Vadim,profesori sau savanti, toti nu ar fi avut alte parghii decat contractarea unui imprumut si reducerea drastica a cheltuielilor fara rost. Din intamplare la putere este PDL in frunte cu Boc si presedinte e Basescu.Sa-i dam jos? Si ce punem in loc? Stiu, multi au impresia ca sunt mai buni, ca au idei valoroase, ne spun ca au idei valoroase dar nu ni le impartasesc. Noi ii credem, ii votam, ii aducem la putere si dupa ce-si satisfac poftele de inavutire ne arata ca de fapt sunt goi pe dinauntru si n-au nici macar o idee, nu mai vorbesc de una valoroasa.Problema care se pune este urmatoarea: suntem in stare, sta in putinta noastra sa prevenim crizele sau trebuie sa tratam aceste crize ca pe niste fatalitati carora nu avem ce le face ? Oricum nu Romania a declansat aceasta criza. Criza a venit de la vest spre est.De data asta nu mai sunt de vina rusii !