Analize și opinii Politică

Cică își revine economia, dar se taie în carne vie!

Optimism pe burta goală!

Toți politicienii plesnesc de optimism (cu guvernul român in frunte). Dar daca ii iei la bani mărunți, nici un guvern nu-si mai permite sa-si mai mențină cheltuielile, măcar la nivelul din 2008-2010. Deși pe fața sunt optimiste, in realitate guvernele iau masuri mai dure acum, când cică a trecut criza, decât in perioada când criza era maxima. Pai cum așa?

Simplu: in perioada 2008-2010, SUA a cheltuit 7000 de miliarde de dolari pe masuri anticriză, iar Uniunea Europeana, 5000 de miliarde. Iar rezultatele – cam triste! Adevărat, economia Germaniei a crescut cu 3% in 2010. Dar la banii ăștia, e mult prea puțin! Iar banii s-au cam terminat. Criza – nu! Așa ca a venit epoca tăierilor reale și a optimismului…pe burta goală.

SUA taie 1100 de miliarde de dolari din buget:

Barack Obama a anunțat un plan de austeritate pe 10 ani. Se taie din banii aruncați pe bătrâni si pe sărăntoci (de pilda subvențiile pentru curent ale familiilor sărace), iar salariile bugetarilor vor fi înghețate pe 5 ani. In plus, slava domnului, sute de mii de bugetari vor fi aruncați in strada.

Chiar si cu aceste masuri, guvernul SUA tot va împrumuta anul acesta 2000 de miliarde de dolari. Datoria naționala a SUA este in prezent de peste 14.000 de miliarde de dolari si va ajunge in 2017 sa fie egala cu PIB-ul. Asta înseamnă practic faliment pentru americani si prăbușirea economiei globale, in următorii 6 ani. E depășita chiar si mașina de tipărit dolari a Washingtonului. Game over.

Așa ca masurile lui Obama nu sunt prea dure. Din contra, sunt prea slabe!

Germania ia de la săraci și dă la bogați:

Așa au acuzat-o sindicatele pe Angela Merkel. Cretinii de socialiști sunt nemulțumiți ca bugetul statului a fost tăiat cu 4%, in timp ce firmelor li s-au redus taxele.

Totuși, Germania o duce cel mai bine! Bugetul pe 2011 va fi de 305 miliarde de euro, iar Germania nu va concedia decât vreo 75 de mii de bugetari, in principal din ministere si din armata. Dar Angela Merkel a decis ca șomerii nu vor mai primi bani pentru fondul de pensii, căldura, sau ajutoare pentru copii, fapt care va afecta mamele singure. Din nou, slava domnului! Mai mult: guvernul Merkel a decis sa plafoneze împrumuturile la cel mult 48 de miliarde de euro. E mult mai puțin decât 80 de miliarde de euro, cat cereau socialiștii, dar mult mai mult fata de nivelul din 1996. Iar asta lasă Germania vulnerabila in fata dezastrului economic din anii următori.

Așa ca masurile Angelei Merkel nu sunt prea dure. Din contra, sunt prea slabe!

Marea Britanie: tăieri masive de cheltuieli.

Si nu numai pentru 2011. Până în 2014, 500 000 de bugetari vor fi dați afara, a anunțat BBC. Salariile bugetarilor ramași vor fi înghețate sau chiar micșorate. Alocațiile pentru copii vor dispărea sau vor fi reduse si ele, șomerii își vor pierde ajutorul de șomaj daca vor îndrăzni sa refuze un loc de munca (indiferent de salariul oferit). Toate departamentele guvernamentale își vor reduce cheltuielile cu 25%. Viața britanicilor va fi afectată pentru mult timp, spun analiștii. Clasa de mijloc britanica se va topi in clasa săracă.

Efectele sociale? le-am văzut cu toții la televizor: proteste de strada, mașini incendiate, sindicaliști furioși. Dar din fericire, guvernul britanic nu s-a apucat de “dialoguri sociale” cu manifestanții. Protestele au fost înăbușite cu forța. Si nici nu putea altfel! Pentru ca ministrul de Finanțe, George Osborne, a anunțat ca ar fi nevoie de reducerea cheltuielilor cu 81 de miliarde de lire sterline ca sa se evite prăbușirea economica a tarii.

Așa ca masurile luate de Londra in 2011, nu sunt prea dure. Din contra, sunt prea slabe!

România: principala măsură anticriză – împrumuturile!

Politicienii români au mărit in ultimii 3 ani cheltuielile guvernamentale, in loc sa le scadă. Aumărit simultan si taxele și impozitele. Ceea ce a lovit exact in întreprinderile mici si mijlocii, care ar fi trebuit sa relanseze economia. Ce altă soluție are un proaspăt șomer, decât să pornească o mică firma? Pentru comparație: in SUA, IMM-urile reprezintă 99.7% din totalul firmelor, creează circa 80% din joburile noi si produc circa jumătate din PIB. Adică sunt motorul economiei americane. In timp ce motorul economiei românești a ajuns să fie…Dacia!

Așa că pentru SUA, Germania, Marea Britanie, Spania, Portugalia etc., anii următori vor fi grei. Oamenii vor suferi, vor simți foamea din plin dar, cu sacrificii, occidentalii vor reuși sa iasă din dezastru și să-si relanseze economiile.

Nu și România. Orice sacrificii ar face românii și oricine ar veni la putere, România nu mai are ce economie sa relanseze. Datoriile României au ajuns atât de mari in ultimii 3 ani, încât blochează orice încercare de relansare. De fapt, nici nu prea văd cum mai pot fi plătite. Ar trebui sa vină investitori fără număr si sa creeze aici afaceri pe bandă rulantă. Nu ca in perioada de boom economic din 2006-2008 – pentru ca atunci România n-avea de plătit 80 de miliarde de euro. Ci de trei-patru ori mai mulți!

Iar asta e imposibil. De fapt, probabil că n-o mai vină nimeni. Ba chiar or să mai plece! Pentru că cea mai bună afacere, in România, a devenit plecatul. Iar asta o știu toți patronii – indiferent cât de mult falsifică statul statisticile si PIB-ul.

Așa ca, dragi cititori, n-aveți nici o șansă.

Mihai Giurgea

sursa: capitalismpepaine.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • So be prepared for the NWO… Daca ne mai lovesc asa..”din intamplare” niste atacuri “teroriste” (PRETEXTUL FALS FIIND CREEAT IERI), la cum se taraiesc tarile Europei, vom vedea oameni morti de foame la propriu!!! nimic nu este intamplator. Si din toate aceste nenorociri din viitorul apropiat, vor “aparea” “salvatorii”. Si atunci..BIG BROTHER!!! Order out of Chaos!