Politică

China îşi liberalizează yuanul

Lumea afacerilor luată prin surprindere!

Veștile cele mai mari vin în week-end! Sâmbătă banca centrală chineză a anunțat că a decis să liberalizeze din nou cursul yuanului, după ce doi ani de zile l-a ținut înghețat.

Guvernul american si Comisia Europeana consideră că yuanul este depreciat artificial cu aproximativ 40% faţă de dolarul american (1 USD = 6.83 yuan). Acest lucru i-a ajutat enorm până acum pe exportatorii chinezi. Mulți analiști financiari consideră chiar că una din cauzele actualei crize este tocmai faptul că firmele americane şi cele europene au pierdut competiția cu cele chinezești, pe piața mondială.

SUA s-a rugat degeaba de China luna trecută!

Secretarul de stat american Hillary Clinton s-a dus în mai la Beijing să îl roage pe președintele chinez Hu Jintao sa crească valoarea yuanului. A fost refuzată. (Mai multe detalii în: SUA a cerut ajutor economic Chinei. China refuză).

Liberalizarea yuanului înseamnă ieşirea din criză?

Nu. Dar dacă valoarea yuanului va creste, mărfurile chinezești vor costa mai mulți dolari – deci se vor scumpi. Cu cât? asta e marea întrebare la care deocamdată nimeni nu știe să răspundă. Poate chiar cu 40%!

Oricât de mică sau mare va fi până la urmă scumpirea produselor chinezești, acest lucru va face mărfurile europene şi americane mai interesante pentru cumpărători. Şi le va ajuta să se vândă mai bine.

O mână de ajutor – dar cât de mare?

In ianuarie 2010, China a exportat in valoare de 109.48 miliarde dolari (+21% faţă de anul trecut) şi a importat în valoare de numai 95.31 miliarde dolari (+85% faţă de anul trecut).

De aceea e bine să ne bucurăm cu prudenţă. Importurile chineze au “explodat”. E posibil ca guvernul chinez să fi decis un “cincinal de investiții”. Ceea înseamnă că în perioada următoare China ar putea importa masiv. Şi atunci aprecierea yuanului nu ar fi doar un gest de caritate faţă de europeni şi americani, ci chiar o s-o ajute foarte mult. Pentru că va cumpăra mai ieftin resurse şi tehnologie.

Un cadou şi pentru România?

Da, aprecierea yuanului ar putea fi un cadou pentru firmele private din Romania – în special pentru exportatori!

Cu condiția să mai avem firme private. Cu condiția să mai avem exportatori. Dar dacă sectorul privat e slab, evident că nimeni şi nimic nu ne va scoate vreodată din criză.

De aceea, e mai important ca oricând ca guvernul român (oricare ar fi el) să-i uite cât mai repede pe cei care ţipă după drepturile angajaților. Şi să modifice urgent legislația muncii şi sistemul de taxe, în favoarea sectorului privat. Aşa cum fac acum SpaniaMarea Britanie şi Germania. Pentru că fără firme private, vom vedea în continuare cum şansele trec pe lângă România şi se duc.

Iar românii se vor tot mira de ce nu se mai termină criza niciodată.

Mihai Giurgea

sursa: standard.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu