Aprecierea aurului în următoarele luni este estimată la aproximativ 50%. Deprecierea dolarului a determinat investitorii să migreze pe pieţele de mărfuri, aurul fiind principala atracţie.
Aprecierea aurului în următoarele luni este estimată la aproximativ 50%. Deprecierea dolarului a determinat investitorii să migreze pe pieţele de mărfuri, aurul fiind principala atracţie.
Revenirea economiei globale face ca Germania să nu fie atât de sensibilă faţă de rata de schimb a euro. „Până la un curs de 1,55 dolari pentru un euro, industriaşii germani nu-şi fac probleme“, spune Bilal Hafeez, şef tranzacţii valutare la Deutsche Bank. Un studiu Bloomberg confirmă această tendinţă, peste 60% dintre brokerii intervievaţi considerând că euro va urca la peste 1,55 de dolari până la sfârşitul lunii martie 2010.
Aprecierea euro a urmat unei perioade cu volatilitate foarte ridicată. Pe 28 octombrie 2008, moneda europeană era cotată la 1,223 dolari, după ce în aprile 2008 atinsese recordul istoric de 1,6038 dolari. Conform datelor FMI, rezervele valutare mondiale în echivalent de 4.300 de miliarde de dolari sunt constituite în proporţie de 28% în euro şi 63% denominate în dolari.
Euro divide UE
Consilierul economic al preşedintelui Nicolas Sarkozy, Henri Guiano, a declarat pe 20 octombrie că euro la 1,50 de dolari este un „dezastru“. Comisarul european, Joaquin Almunia, mistrul francez de Finanţe, Christine Lagarde şi omoloaga sa spaniolă, Elena Salgado s-au plâns de asemenea de întărirea euro din ultimele două luni.
Aceste poziţii contravin cu declaraţiile oficialilor germani care sunt favoribili unui euro puternic. Investitorii nu iau în calcul o depreciere a monedei euro în perioada următoare atâta timp cât Germania contribuie cu 27% la formarea PIB al zonei euro. Fuga de dolar se vede cel mai bine în cotaţia aurului. „Aurul se va aprecia în continuare dacă nu vor fi schimbări de politică monetară“, spune Michael Guido, director la fondul de investiţii Macquire Capital din New York. „Fed a arătat clar că nu va ridica dobânda în perioada imediat următoare.
India şi China investesc masiv în aur
Investitorii în aur deschid noi poziţii când cotaţiile ating noi recorduri“, explică el creşterea susţinută a metalului galben. Cotaţia aurului va depăşi 1.500 de dolari pe uncie în urmtoarele 18 luni, se arată într-un raport publicat de Bank of America Merrill Lynch. Analiştii se bazează pe strategiile băncilor centrale care se protejează împotriva deprecierii valutelor, incusiv dolar, yen sau euro,prin cumpărări de aur. Banca centrală a Indiie a anunţat achiziţia a 200 de tone metrice de lingouri de la Fondul Monetar Internaţional pentru 6,7 miliarde de dolari. Rezervele de aur ale Indiei au urcat la 557,7 tone, locul 10 în lume după Rusia cu rezerve de 568,4 milioane de tone.
Boardul FMI a aprobat în septembrie vânzarea a 403,3 tone de aur pentru a-şi asigura surse suplimentare de finanţare a economiilor aflate în dificultate. „Tranzacţia încheiată de India cu FMI a surprins piaţa prin rapiditatea vânzării a unei jumătăţi din cantitatea anunţată şi posibilitatea ca cealaltă jumătate să fie vândută la fel de repede, China fiind unul dintre cei mai probabili cumpărători“, se arată în raportul întocmit de Morgan Stanley.
Laurentiu Gheorghe
sursa: adevarul.ro
Adauga comentariu