Au obosit indicii bursieri?
Indicele utilităţilor din Statele Unite s-a prăbuşit cu 35% în ultimele 2 săptămâni, acesta fiind cel mai amplu declin din ultimii 4 ani, iar piaţa japoneză de acţiuni a căzut cu 18% în aceeaşi perioadă, recordul ultimilor 25 de ani. Pentru bursele de acţiuni din întreaga lume a fost cea mai negativă perioadă din 2013 şi această corecţie s-ar putea transforma într-un trend descendent de durată.
Semnal pentru scumpirea creditului din pieţele de bonduri?
Bonurile de tezaur americane şi japoneze, cele mai lichide instrumente financiare din lume, au înregistrat în luna mai cel mai mare declin din ultimii ani. Dacă scăderea continuă, un colaps masiv în piaţa bondurilor este foarte probabil, iar cu cât preţul acestora este mai mic, cu atât dobânzile vor fi mai mari. Consecinţele ar fi grave pentru economie, întrucât creditul ar deveni foarte scump sau inaccesibil.
Refugierea în dolar poate prefaţa o criză de lichiditate
Dolarul australian, cea mai atractivă valută în ultimii ani şi cea mai sensibilă la sentimentul global faţă de risc, a pierdut aproape 10% în ultimele săptămâni. Această evoluţie anticipează o scădere a cererii pentru mărfuri şi materii prime, în special din China, dar şi din Europa sau SUA. Monedele asiatice au înregistrat în luna mai cel mai sever declin din ultimele 12 luni, investitorii retrăgându-şi capitalul din activele regionale. Pe de altă parte, dolarul american a atins maximul ultimilor 3 ani, ca urmare a recesiunii prelungite din zona euro, a scăderii cotaţiilor mărfurilor şi a panicii globale. Statutul dolarului este acela de valută de refugiu, iar dacă avansul continuă, va fi însoţit de o criză de lichiditate.
Am atins zone extreme ale balonului speculativ
Analiza citată spune că ne aflăm într-un balon speculativ, zone de exces fiind atinse atât pe Burse, cât şi pe segmentul bondurilor. “Sunt semnale puternice că pieţele de acţiuni şi obligaţiuni încă ignoră riscul şi publicul vânează randamente la praguri extreme. Puse la un loc, ne arată că suntem într-un bubble, astfel că banii nu dispar, ci sunt doar transferaţi de la ultimii cumpărători la cei ce au vândut înainte să se întâmple”, apreciază Cristian Cochinţu, analist financiar la Admiral Markets.
autor: Adrian Panaite
sursa: curierulnational.ro