Analize și opinii Politică

Ce si cine anume intretine flacara teoriei conspiratiei?


Redactorul-sef al ziarului puterii conservatoare poloneze, Rzeczpospolita, si-a dat demisia dupa ce a publicat un reportaj inexact despre faptul ca explozibil a fost gasit langa ramasitele avionului care s-a prabusit si care l-a omorat pe presedintele Lech Kaczyński si pe alti 95 de persoane importante in Smolensk, Rusia, in anul 2010. Acest lucru a dat nastere prezumtiei ca acest accident a fost de fapt un asasinat. Reporterul care a scris materialul si alti doi angajati au parasit de asemenea ziarul.

Scandalul a zguduit Polonia din temelii pentru o saptamana. Initial, prima pagina a ziarul titra faptul ca investigatorii au gasit TNT si nitroglicerina in jurul navei, pe 30 de locuri si pe aripile aeronavei Tu-154 de fabricatie ruseasca. Un aport oficial emis de rusi l-a acuzat pe pilotul polonez ca a ales sa aterizeze in conditii de ceata consistenta, in timp ce un alt raport emis de polonezi a gasit ca de vina sunt controlorii de trafic rusi de la sol.

Opozitia poloneza reprezentata de Jarosław Kaczyński, geamanul identic al presedintelui decedat, a sugerat de multa vreme faptul ca guvernul nu spune adevarul in legatura cu moartea fratelui sau. De asemenea, l-a acuzat pe Donald Tusk, primul ministru, de complicitate cu presedintele rus Vladimir Putin, care a supervizat personal investigatia ruseasca a accidentului- o investigatie care a fost fabricata in mod profund. Domnul Tusk a negat vehement acuzatiile aduse impotriva spunand ca ele sunt motivate politic.

In ziua in care materialul din Rzeczpospolita a fost publicat, domnul Kaczyński a afirmat ca aceasta este dovada ca accidentul de la Smolensk a fost de fapt “asasinarea”a 96 de oameni, iar domnul Tusk nu mai avea niciun drept sa conduca tara. Dar oficialitatile au contrazis acest raport publicat in ziar. “As dori sa linistesc publicul. Nu am gasit urme de TNT sau orice alt material explozibil”, a declarat Ireneusz Szeląg, director al Procuraturii Militare din Varsovia. “Substante chimice cu o structura similara cu a materialelor cu energie ridicata, cum ar fi materialele explozive au fost gasite dar ele ar putea fi din multe alte surse.”

Domnul Kaczyński a reactionat afirmand ca acesta este o alta forma de musamalizare. Cu toate astea, ziarul Rzeczpospolita a recunoscut ca materialul este inexact si ca substantele chimice gasite probabil ar putea proveni de la materiale explozive. Domnul Kaczyński nu renunta si spune ca el are propria lui sursa care se poate adauga acestui raport.

Tragedia de la Smolensk i-a cauzat domnului Tusk o multime de probleme. Este vazut ca responsabil de a fi lasat ca Rusia sa se ocupe de investigarea accidentului in locul unei echipe NATO de la sol, avand in vedere ca era un avion al NATO. Domnul Tusk a fost fortat sa-si ceara scuze atunci cand s-a dovedit ca trupurile victimelor au fost incurcate intre ele inainte de inmormantare. In ianuarie, un procuror care investiga cazul s-a impuscat in obraz, spunand ca i s-a cerut sa faca asta. In urma cu cateva saptamani, un martor in aceste investigatii pe nume Remigiusz Muś a fost gasit mort in subsolul casei sale in ceea ce parea ca este un caz de suicid. Un alt martor a solicitat sa i se acorde protectie.

Cu toate astea, exista un mare mister in jurul acestor evenimente din ce in ce mai bizare. Accidentul de la Smolensk este controversat in mod particular in Polonia din cauza faptului ca delegatii din avion mergeau spre o comemorare oficiala a masacrului din 1940 de la Katyn. Masacrul din cel de-al doilea razboi mondial a 22.000 de polonezia fost intreprins de Uniunea Sovietica, la acea vreme in bune relatii cu Germania nazista. In ciuda faptului ca victimele erau trupe ale Aliatilor, britanicii si americanii au contribuit la musamalizarea masacrului.

Un studiu facut in aceasta vara a aratat ca o treime din polonezi crede ca exista posibilitatea ca accidentul de la Smolensk sa fi fost de fapt un asasinat. Majoritatea polonezilor inca isi doresc o echipa internationala de investigatori pentru a afla precis ce s-a intamplat. Atata timp cat acest lucru nu se intampla, teorii ale conspiratiei vor continua sa infloreasca.

Traducere: Alina Stredie
Sursa: economist.com