Politică

Ce e de făcut sau despre revoluția necesară

drapel-romaniaEste evident că răul în principalele forme în care se manifestă acum foarte evident în România – proiectele de minerit cu cianuri de la Roșia Montană, dar și din alte zone ale țării, proiectele de explorare/exploatare a gazelor de șist, cele peste 3000 de proiecte de microhidrocentrale care ucid rîurile, OMG-urile, defrișările sălbatice, distrugerea agriculturii – are două cauze: calitatea execrabilă a clasei politice actuale și incapacitatea societății civile de a se coagula în mod eficient și de a da naștere unei noi clase politice.

Este evident că o încercare de înlătura doar unul sau cîteva din efecte, fără a viza cauza, ne condamnă să ieșim perpetuu și fără prea mare succes în stradă, împotriva a noi și noi blestemății.

Trebuie atacată cauza. Trebuie cerută demisia actualului guvern, pentru trădare de țară în formă calificată și continuă, și trebuie făcute demersuri pentru o înlocuire treptată a actualei clase politice – pentru că o înlăturare rapidă și totală este doar un vis frumos. Nu e ușor, e foarte greu. Actuala mafie politico-economică a făcut aproape imposibilă înființarea de noi partide și candidatura unor independenți. Dar dacă nu facem asta, ieșim degeaba în stradă acum. Mai bine depune actele de emigrare și gata.

Simpla schimbare a actualelor partide cu altele, fie ele și (mai) curate, fie ele și fără legături cu vechiul și actualul sistem, nu ar rezolva însă nimic. O nouă clasă politică ar trebui să fie diferită de cea actuală printr-o atitudine responsabilă față de patrimoniul natural al țării și una la fel de responsabilă față de patrimoniul uman.

Adică ar trebui pe de o parte să ia măsuri stricte de protejare a naturii și a resurselor acestei țări, iar pe de altă parte ar trebui să schimbe modul în care s-a făcut administrație în ultimele decenii prin promovarea omului potrivit la locul potrivit. Ocuparea posturilor din administrație și din toate sectoarele ce țin de funcționarea statului trebuie să se facă prin concurs real, pe baza competenței și adecvării.

Dacă nu renunțăm la politica pilelor și a oamenilor de partid în administrație, nu facem nimic. Dacă partidele noi care ar înlocui actuala clasă politică ar susține mai departe ocuparea posturilor publice de către oameni de partid, și nu de către cel mai bun concurent, nu am făcut nimic. Omul de partid apără interesele grupului care l-a promovat, se ocupă de afacerile de grup, nu de problemele pe care trebuie să le rezolve pentru comunitate.

E nevoie de o revoluție, dar această revoluție trebuie să aducă și altceva, nu numai pe alcineva.

Pe străzi, cînd e multă lume, se scandează atît de frumos: Roșia, Roșia, vine revoluția!

Autor: Orlando Balas
Sursa: Orlando Balas

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Bine bine revolutie dar cum ?
    E nevoie de viziune trebuie reinventat . simpla intoarcere in trecut nu ajuta la nimic .