Chevron România este de acord cu desecretizarea contractelor, a declarat la The Money Channel Tom Holst, country managerul companiei pentru România. Mai mult, reprezentantul gigantului petrolier a dezvăluit că iniţiativa de a pune la secret clauzele contractuale aparţine statului.
“Chevron are o licenţă de explorare în zona Bârlad şi acum aproximativ două săptămâni în urmă Guvernul ne-a oferit trei licenţe de explorare în regiunea Dobrogea”, a declarat Tom Holst.
Decizia de secretizare a acordurilor pentru perimetrele din Dobrogea a aparţinut statului român, a fost decizia ANRM, “nu noi am cerut acest lucru”, a precizat oficialul Chevron.
Chevron va derula în acest an doar lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale în judeţul Vaslui, iar în judeţul Constanţa singura activitate planificată pentru 2012 vizează realizarea unui studiu de fizică a pământului, după care grupul va decide dacă va fora o sondă de explorare standard, potrivit companiei.
“În judeţul Vaslui Chevron va executa în 2012 numai lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale. În ce priveşte anul 2012, este important de subliniat că grupul Chevron nu a avut şi în continuare nu are în plan nicio lucrare de foraj, de nicio natură, în judeţul Constanţa. Singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârşitul anului va fi un studiu standard de fizică a pamântului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, oraşele şi satele, cât şi habitatele de interes ecologic. Abia după ce vom încheia acest studiu va fi luată în considerare forarea unei sonde de explorare standard, similară sondelor convenţionale existente în România. Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare abia după activitatea de explorare, care se va întinde pe durata a cinci ani”, se arată într-un comunicat al companiei americane.
Băsescu, vizitat de Chevron
Traian Băsescu a vorbit pentru prima oară, cu ocazia discursului din martie din Parlament, despre potenţialul economic al exploatării gazelor de şist din România, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarând pentru MEDIAFAX că şeful statului a fost vizitat anterior de reprezentanţii Chevron.
“În opinia mea, în momentul de faţă, sunt foarte multe interese, nu spun ale politicului sau ale Guvernului, Doamne fereşte, dar se manifestă interese ca România să devină tot mai dependentă energetic. Eu vă cer să priviţi cu maximă responsabilitate nevoia României de a-şi creşte consistent capacitatea de a produce energie atât nucleară, energie din Marea Neagră, cât şi energie din gaze de şist, dacă într-adevăr avem resurse”, a spus preşedintele, în discursul susţinut, miercuri dimineaţă, în faţa Parlamentului.
Aceasta a fost prima menţiune publică a şefului statului despre exploatarea gazelor de şist. Declaraţia a fost făcută după ce, potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, Băsescu a fost vizitat de reprezentanţii grupului petrolier american Chevron, liderul mondial în exploatarea gazelor de şist.
Borbely a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanţii companiei americane Chevron, lider în exploatarea gazelor de şist, l-au vizitat pe şeful statului pentru a discuta despre potenţialul energetic al acestei resurse.
“Am avut o întâlnire cu cei de la Chevron, pentru că au fost şi la preşedinte, au fost şi la prim-ministru şi au fost şi aici”, a declarat Borbely, întrebat cum comentează menţiunea din discursul preşedintelui.
Agenţia MEDIAFAX a relatat despre întâlnirea dintre premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi reprezentanţii Chevron, întrevedere ce a avut loc marţi, 6 martie, şi la care a asistat şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gittenstein.
Autor: Ioana Radu
Sursa: Cotidianul
Faţă de problemele generate la localitatea Izvoarele, de numărul mare de seisme, chiar dacă sunt de mică intensitate, este mai bine ca această exploatare să nu se facă!