Cand cele mai bune creiere din lume sunt de vanzare, nu le trantesti usa in nas. Le-o deschizi larg. Ceea ce Administratia Obama nu a aflat inca. Printre masurile de lupta impotriva imigratiei ilegale, Washingtonul uita, mai nou, sa protejeze imigrantii legal.
Goniti de criza economica, tot mai multi imigranti renunta la “visul american” si se intorc acasa pentru a-si face meseria. Daca in urma cu putin timp Statele Unite proclamau lupta impotriva imigratiei ilegale, acum cercetarea, stiinta si alte domenii care se bazeaza pe inteligenta risca sa ramana fara oamenii care le-au ridicat.
USA Today il citeaza pe Vivek Wadhwa, specialist in imigratie, care sustine ca, in urmatorii cinci ani, 100.000 de imigranti se vor intoarce in China si alti 100.000 in India, state care vor cunoaste o crestere economica rapida.
“Pentru prima data in istoria Statelor Unite, ne vom confrunta cu o lipsa de creiere”, sustine specialistul. Daca intrebi un indian care este cea mai scurta cale pentru redresarea economica, iti va raspunde rapid: acceptarea imigrantilor. Imigrantii iau credite ipotecare imposibil de platit si vor munci 18 ore zilnic pentru a le plati.
Acelasi Vivek Wadhwa scria, in Business Week, ca peste jumatate din start-up-urile din Silicon Valley au fost fondate in ultimul deceniu de imigranti. Aceste companii de tehnologie fondate de imigranti au atras 450.000 de angajati si au avut vanzari de 52 de miliarde de dolari in 2005.
El citeaza si un studiu al lui William R. Kerr de la Harvard Business School si al lui William F. Lincoln de la Universitatea Michigan, care au descoperit ca, in perioadele cand permisele de munca temporare au scazut, s-a redus si numarul de patente inregistrate de imigrantii din SUA. Iar cand numarul permiselor a crescut, au reinviat si patentele.
Imigrantii au mai mult curaj
Faptul ca imigrantii si-ar lua talpasita din Statele Unite nu va afecta numai domeniul stiintei si tehnologiei. Afacerile si, practic, economia americana vor fi afectate de acest lucru, in conditiile in care oamenii de afaceri imigranti vor prefera sa-si mute investitiile in statul de origine.
Un recent studiu publicat de Fundatia Ewing Marion Kauffman releva ca imigrantii din Statele Unite au mai mult curaj sa inceapa o afacere decat americanii.
Acest lucru a rezultat din cresterea ratei activitatii antreprenoriale in randul imigrantilor de la 0,37% in 2006 la 0,46% in 2007. Studiul a indicat faptul ca firmele de inginerie si tehnologie infiintate de catre imigranti in SUA au creat 450.000 de locuri de munca si venituri de 52 de miliarde de dolari in 2006.
Cartea albastra europeana
Europa discuta de ceva vreme modalitati prin care ar putea contracara atractia pe care SUA si Canada o exercita asupra imigrantilor.
Parlamentul European a votat, la sfarsitul anului trecut, implementarea sistemului “blue card”, similar “green card”-ului american. 50% din imigrantii cu inalte calificari profesionale se indreapta catre SUA sau Canada si doar 5,5% vin in UE.
Detinatorul unui blue card european are dreptul la reunificarea familiala imediata, sotul/sotia avand si acces la piata fortei de munca. Acestuia i se vor acorda tratament egal cu cel aplicat cetatenilor UE in ceea ce priveste conditiile de munca, sanatate si siguranta la locul de munca, libertatea de asociere, formare profesionala, recunoasterea diplomelor, certificatelor si a altor calificari profesionale, asistenta sociala in conformitate cu legislatia nationala in cauza, beneficii fiscale.
Madalina Mitan
sursa: ziare.com
Adauga comentariu