Politică

Care e limita coruptiei in Romania? — Fratele lui Băsescu, în afaceri cu arme

Fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, s-a asociat cu şefii industriei de apărare într-o firmă de tehnică militară, asociaţii săi aşteptând deschiderea uşii de la Cotroceni pentru mari contracte.
Cu o participaţie de 30%, Mircea Băsescu este, de două luni, cel mai proaspăt acţionar al firmei Defence Security and Intelligence Co, alături de generalul (r) Ion Eftimie Sandu (5%), fost locţiitor al Departamentului Arme din Ministerul Apărării, de Maria Cazacu (5%), fiica lui Aurel Cazacu, directorul Direcţiei de Apărare din Ministerul Economiei.

Ceilalţi doi, cu câte 30% , sunt Romeo Oiţă şi Grigore Geamănu. Potrivit ziarului „Bursa”, firma a rezultat dintr-o societate cu profil turistic din Ilfov.


Dacă Mircea Băsescu a negat pentru Antena 3 orice implicare, în ciuda datelor de la Registrul Comerţului, Cazacu nu ascunde că are planuri mari cu firma, inclusiv consultanţă pentru modernizarea de 500 de milioane de euro a fregatelor, având în vedere trecerea fratelui şefului statului la Cotroceni. „Este o garanţie. Vine o mare firmă şi zice «dom’le vreau să ajung acolo, undeva la Cotroceni». Ok, dânsul are ocazia să ajungă să-l ducă acolo. Pentru că ne va fi bine”, spune Cazacu.

Contactat de EvZ, Cazacu admite, practic, că dispune de cele cinci procente aparţinând în acte fiicei sale (“Eu am 5%, a fost o chestie onorifică, nu mi-e ruşine”), dar susţine că săptămâna viitoare intenţionează să se retragă. Motivul: “Domnul Oiţa şi domnul Geamănu vor să facă şi altceva. Ei vor să facă business care să nu fie neapărat în concordanţă cu deontologia – şi producţie de echipamente, şi preluarea de reprezentanţă a unor firme –  şi, când am aflat de această intenţie, vreau ca fiica mea să iasă. Cei doi au fost corecţi până acum, dar dacă cei care au dorit să implice această firmă într-un scandal, ar mai fi aşteptat două săptămâni, ar fi avut atunci ce să spună. Până acum, firma nu a încheiat niciun contract, nu are facturier”. În privinţa afacerii fregatelor, el menţionează că “această firmă nu poate fi implicată, nu face deocamdată decât să organizeze simpozioane şi expoziţii”.

Totodată, Cazacu a adăugat că opinia sa este că şi “domnul Mircea” va ieşi din afacerea în care a intrat pe 22 iulie. Ca reţetă pentru succesul în domeniu, el spune însă că: “Nu poţi să faci comerţ cu arme fără elitele acestei ţări. Nu vine nimeni să discute fără oameni de calibru, miniştri, consilieri de guvern”.

Anca Simina
sursa: evz.ro