Politică

Capat de drum (politic)

Sperantele legate de anul care isi traieste primele zile risca sa se surpe ca un castel de domino. Temele importante, injectate iresponsabil cu virusul demagogiei, nu mai au impactul scontat pentru o populatie dezamagita, sfidata si inselata in fiecare zi. Actuala clasa politica se afla la sfarsitul unui drum pavat doar de orgolii si interese politice. Nici macar borne kilometrice nu mai exista pe acest drum al dispretului fata de tot ceea ce reprezinta Romania. Se vorbeste de modernizarea statului. De necesitatea reformarii clasei politice, de recredibilizarea institutiilor. Lipsesc insa proiectele reale in acest sens. Ba mai mult, lipseste insasi capacitatea de a intelege ceva din aceste teme generoase. Nu poti moderniza statul doar prin interminabile scandaluri. Nu poti reforma clasa politica printr-o infuzie de tineri care nu reprezinta altceva decat niste clone nefericite ale celor care pervertesc democratia de peste 20 de ani. Nu poti recredibiliza institutiile prin cocotarea in functii cheie a unor incompetenti care au ca singura calitate cea de a fi membri intr-unul sau altul din partidele care impart, la un moment dat, Puterea.

Este nevoie de o altfel de clasa politica. Una rationala. A argumentelor. A proiectelor viabile. A dorintei de a misca ceva in directia cea buna. A minimei decente fata de milioanele de cetateni. A slujirii comunitatii. A egalitatii de sanse. A unei legislatii anticoruptie coerente. A unor functionari capabili sa respinga mita. A unor magistrati care sa se multumeasca cu salariile uriase si care sa aiba forta de a evita influentele politice. Devine o naivitate sa mai speri ca actualii lideri vor avea capacitatea de a scoate Romania din criza. De a-i reda demnitatea si speranta in mai bine. Oricat de multe doze de optimism ti-ai insufla, realitatea te loveste in plin. Zi de zi. Ora de ora. Nu poti sa mai crezi in cei ce te mint si au tupeul de a-ti spune ca… maine va fi mai bine.
“Astazi” nu mai exista demult printre prioritatile alesilor. A devenit un termen abstract, uitat printre cotloanele compromisurilor partidelor, in care singura certitudine este… incertitudinea. Stirile economice si sociale invadeaza agentiile de stiri, paginile ziarelor, ecranele televizoarelor. Somaj, falimente, declin economic. Viitorul sumbru nu infricoseaza decat cetatenii. Alesii au alte prioritati. Ei se gandesc la impartirea functiilor sau la recuperarea urgenta a banilor cheltuiti in campanie. Fiecare vrea sa obtina cat mai mult, sa-si indese mainile cat mai adanc in vistieria banilor publici. Privilegiile sunt vanate cu obstinatie, imunitatea transformata intr-un scut impenetrabil, in timp ce propria clientela trebuie recompensata pentru costisitoarea sustinere pe care a oferit-o in campanie. Din pacate, circuitul intereselor de partid risca sa fie gripat de valul nemultumirilor sociale. Criza este departe de a se fi incheiat, iar capacitatea de combatere a acesteia functioneaza la nivel decorativ. Realitatea nu iarta la nesfarsit incompetenta si coruptia, iar populatia nu este dispusa sa dea un cec in alb unor guvernanti care nu se gandesc decat la propriile interese si privilegii.

Iulian Badea

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu