Analize și opinii Politică

Cand prostia nu doare sau Soft skills

Prin Ordinul nr. 748 din 13 mai 2004 s-a hotarat încadrarea activitatii de dezvoltare de soft ca activitate de creaţie. Motivele au fost simple: pana la aplicarea acestei masuri plecau anual din tara 2000 de informaticieni, statul roman pierzand peste 60 milioane USD, tot anual!

Un prim efect a fost acela ca aceasta masura a permis firmelor care produceau soft sa plateasca salarii mai mari programatorilor datorita renuntarii la impozitul pe venit. Contributiile la sistemul de sanatate si de pensii erau platite, in continuare, integral. Desi aparent statul pierdea bani prin neimpozitarea unei activitati productive, in realitate efectul a fost unul contrar, benefic pentru toata lumea.

Romania a inceput sa isi dezvolte o ramura economica moderna, care necesita investitii minime si cu mare cautare la export. In plus s-a stopat si migratia specialistilor IT in vest. Inainte de 2000 cel putin jumatate din studentii IT ai facultatilor bune erau racolati de „vanatori de capete” ai firmelor straine inca de pe bancile scolilor. Masura a incurajat si venirea in Romania a unor mari firme de soft sau care aveau nevoie de soft profitand de un raport performanta pret extrem de avantajos (Siemens, Saguaro, Microsoft, etc.).

Alte firme au incheiat contracte cu firme romanesti de IT (Sun, SAP, etc) racordand extrem de rapid dezvoltarea de soft din Romania la cea mondiala. Se ajunsese aprope la o moda, era de bon-ton, pentru ca o firma mare din vest sa isi dezvolte softul in Romania.

In zilele acestea ineptul guvern Boc, intr-o totala lipsa de intelegere a fenomenului economic, cu o ignoranta care pune in pericol insasi interesul national al tarii, hotareste impozitarea programatorilor. Pentru foarte multe firme de soft aceasta lovitura va fi una de KO.

Dupa 2005 salariile softistilor au crescut cu zeci de procente pe an, ajungand la un nivel comparabil cu cele din vest. In aceste conditii marja de profit a patronilor acestor firme a scazut semnificativ. Acest lucru, suprapus cu reducerea comenzilor si contractelor datorita crizei economice a adus aceste firme pe muchie de cutit din punctul de vedere al rentabilitatii. Exact in acest moment guvernul Boc s-a hotarat sa intre cu faimoasa-i coasa in IT.

Efectele acestei masuri asupra economiei si societatii romanesti vor fi napraznice. Practic se anihileaza dintr-o lovitura un segment important al clasei de mijloc care, in loc sa fie ajutata sa creasca si sa se dezvolte, tot primeste lovituri dupa lovituri.

Majoritatea programatorilor profitand de boom-ul bransei si-au facut credite pentru a-si construi locuinte si/sau pentru a-si pune bazele unor familii. Acum, si datorita degradarii generale a vietii din Romania, ei vor fi pusi in imposibilitatea de a-si platii datoriile sau de a nu mai putea sa isi intretina familiile. Asta in conditiile in care pot gasi oricand de lucru in conditii cel putin similare in alte parti ale lumii.

Este evident ca multi vor alege calea bajeniei, lasand Romania nu doar fara o parte importanta e elitei sale ci si fara putinele firme competitive la export. In final, chiar si la nivel strict financiar, pierderile vor fi, dupa primele estimari, cu cel putin un ordin de marime mai mari decat veniturile realizate.

Dar, probabil, nu in primul rand motivele economico-sociale au stat la baza acestei decizii. Pentru actualii guvernanti ar putea fi util ca oamenii inteligenti sa fie fortati sa plece din tara, pentru a nu-i critica prestatia lamentabila.

Asa ca in curand Romania nu vom mai scrie cu soft de calitate, ci vom scrie cu oi pe dealuri numele conducatorului iubit.

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu