Politică

Cand demagogia inlocuieste specialistii

cand-demagogia-inlocuieste-specialistiiAveti solutii? N-avem. Da’ primiti? Mai intrebati si dumneavoastra din cand in cand, sau mai degraba incercati la alegerile de peste patru ani.
Cam asa s-ar putea desfasura un dialog intre contribuabilul roman si functionarii aflati in ghiseele Puterii.
Eu unul m-am saturat pana peste cap sa vad pe ecranul televizorului aceleasi figuri, sa citesc in presa despre aceleasi personaje care o lalaie demagogic de ani de zile, care vorbesc despre strategii complexe, previziuni science fiction, calcule recitate ca poezia “Catelus cu parul cret” si care nu fac absolut, absolut nimic in plan concret pentru viata de zi cu zi a unuia ca alde mine sau de dumneavoastra. Ce au de spus liderii politici, indiferent de unde provin ei si pe cine reprezinta, va spun numai daca imi pronuntati un nume si o tema de dezbatere.

Macar in perioada asta ar fi nevoie ca niste specialisti, nu stiu, cu carnet de partid sau fara, sa obtina prim-planul in societatea romaneasca. Macar pana ne lamurim intr-un fel, pana cand ajungem la un numitor comun. Presa are, desigur, rolul ei pe care si-l indeplineste facand uneori un efort prea mare. Nu pe analistii din mass-media ii am in vedere, pentru ca ei trebuie sa-si indeplineasca in continuare misiunea care le-a fost incredintata. Eu ma refer la armata aia de indivizi care si-au cheltuit banii si neuronii specializandu-se in domenii de inalta performanta care ar putea sa contribuie la ridicarea nivelului de trai din Romania. Ca sunt la ora actuala in tara sau ca nu mai sunt, nu ma intereseaza. Ceea ce vreau sa vad este ca fiecare partid suna adunarea si spune: eu pot sa adun atatia specialisti in domeniul economic, eu atatia, dupa care sa ii prezinte public, asa, ca pe lotul nationalei de fotbal a Romaniei, sa-i inchida intr-un hotel de cinci stele, cu tot ceea ce au nevoie la dispozitie, dupa care concluziile comune la care au ajuns personajele cu pricina sa fie puse in practica de catre toate formatiunile politice. Conditia de baza: ca expertii desemnati sa nu fie parlamentari si nici sa nu faca parte din primele esaloane de conducere ale vreunui partid.

Poate ca si solutia asta ar presupune riscul orgoliilor si intereselor de grup politic. Bineee. Atunci solutia numarul doi. Fiecare senator si deputat sa doneze pentru binele Romaniei zece la suta din salariul pe un an de zile pe care il primesc drept retributie din banii contribuabilului si cu suma astfel stransa sa fie adusi trei, cinci cati s-or putea, dar numar impar ca sa poata sa supuna la vot, de specialisti din diferite tari, inclusiv din China, care sa analizeze situatia economica a Romaniei si la final sa iasa cu un comunicat catre natiune in care sa prezinte concluziile la care au ajuns. Si concluziile astea sa fie solutiile pe care ni le propune noua clasa politica autohtona.

Nu vreau sa mai aud despre motiuni de cenzura. Nu vreau sa mai aud despre asumarea raspunderii Guvernului. Nu vreau sa mai aud despre mostenirea liberala, pesedista sau cederista, despre proiectele de viitor ale social-democratilor, democrat-liberalilor ori national-liberalilor. M-am saturat pana in gat de opiniile savante ale unor vipuri politice invitate in direct in “ministudiouri”, care niciodata nu sunt puse in practica fie pentru ca sunt atat de utopice incat rade si telespectatorul, fie pentru ca se izbesc de o decizie a conducerii de partid.

Gata. V-am votat, v-ati urcat sacii in caruta, care ati apucat, drum bun. Acum lasati-ne pe noi aici ori singuri, ori, macar din bun simt, pe mana unor specialisti adevarati.

Dragos Moldovan
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu