Analize și opinii Extern Politică

Bruxelles: „Morții mă-sii de democrație!”

Când e beat, domnul Jean Claude Juncker – președintele Comisiei Europene – e sincer. Într-unul din desele sale momente de sinceritate, Juncker a destăinuit cum funcționează „democrația” europeană: „Noi decidem ceva, apoi facem cunoscut și așteptăm un timp pentru a vedea ce se întâmplă. În cazul în care nu există niciun mare protest și nici revolte, deoarece majoritatea oamenilor nu au nicio idee despre ceea ce s-a hotărât, continuăm pas cu pas, până când nu mai există nicio cale de întoarcere”.
rtr3k1m9
Numai că, din când în când, niște firișoare de nisip populiste, extremiste, din astea, se strecoară în mecanismul democratic al UE și-l gripează: Brexit, Polonia, Orban, Zeman, Fico, împreună cu cel mai urât azi de Bruxelles, cu Referendumul.

Atunci, lui Claude Juncker nu-i mai arde să decidă, pas cu pas și i se schimbă starea. La ultima conferință găzduita de Institutul Jacques Delors, din Paris, domnul Jean Claude Juncker – președintele Comisiei Europene – s-a dus treaz. Normal, deprimat, Juncker, altfel un tip vesel, a ținut un discurs trist și plin de amărăciune:

„Uitați Statele Unite ale Europei, federalismul, o Uniune puternică, abolirea frontierelor. Nu mai sunt decât o iluzie, un vis pe care puteți să-l închideți în sertarul cu amintiri. Trebuie să devenim conștienți și să ne oprim din vorbit, pentru că așa nu ajungem nicăieri. Și cine sunt vinovați de acest eșec? Guvernanții, capitalele care nu vor să-și piardă puterea, birocrația de la Bruxelles? Nu! Este vina cetățenilor!”

Și Juncker a încheiat, în lacrimi: „Pe scurt, totul a fost o glumă. Timp de 60 de ani am crezut într-un basm. I-am sărbătorit pe Spinelli și Adenauer, care acum odihnesc în pace”.

Cu toate că lui Spinelli și Adenauer nu le mai pasă de UE, nu pot să nu remarc că și Joachim Gauck, președintele Germaniei, o țară ca afară, este pe aceeași frecvență democratică cu Juncker. „Nu elitele sunt problema, ci poporul constituie problema”, – a constatat el, de curând, revoltat că mai sunt nemți care gândesc altfel decât el, Merkel și… decât elitele.

Așadar, poporul e de vină! Cum ucide el federalizarea cu Afganistan, Somalia, Nigeria, Pakistan Siria, Irak, astea. Cum nu ne lasă, cetățenii ăștia, să avem noi, elitele, o Uniune puternică, cu granița la Yaounde, Lahore și Fayzabad. În morții mă-sii de democrație, cu cine a inventat-o!

Autor: Bogdan Calehari

J.C. Juncker: „Adieu aux Etats-Unis d’Europe: c’est la faute des citoyens”

„Oubliez les Etats-Unis d’Europe, le fédéralisme, une Union forte, l’abolition des frontières. Ce n’est plus qu’une illusion, un rêve, que vous pouvez enfermer dans le tiroir de l’oubli.

Nous devons être clairs et arrêter d’en parler, car cela n’arrivera jamais. Et qui sont les responsables de cet échec ? Les gouvernements, les capitales qui ne veulent pas perdre le pouvoir, la bureaucratie de Bruxelles?”

„Non”, répond J.C. Juncker, „c’est la faute aux citoyens”, – c’est-à-dire à nous les Européens, qui aimons notre diversité et nos traditions.

„En somme, poursuit Juncker, tout cela n’était qu’une blague. Pendant 60 ans, nous avons cru à un conte de fées. Nous avons célébré Spinelli et Adenauer, qui maintenant reposent en paix”.

„Je pense que le moment est venu de clarifier certaines choses” a ajouté Juncker lors d’une conférence à l’Institut Jacques Delors à Paris. „Très souvent, ceux qui nous observent ne comprennent pas ce que nous accomplissons”.

sursA: anonimus.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Dom’le, nu pot sa nu constat faptul ca Jean Claude Juncker si-a reglat frecventa.
    “Daca oamenii-s ca vinul,
    Stau si ma gandesc si eu,
    Dar ma-ntreb ca tot crestinul:
    Bachus este Dumnezeu?”, ateism bahic-epigrama de Adrian Olteanu