Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Brandul de țară al României este România!

Harta-romaniei-mica-414x292De ani de zile se vorbește despre brand de țară. Frumos, lăudabil dar deficitar fiindcă în realitate se vorbește despre detalii și despre o viziune ce nu are legătură deloc cu România. Fiindcă de fapt idea de brand de țară trădează o lipsă de încredere în propria valoare, un fel de chin pseudocreativ pentru a fi în rând cu lumea care practică un turism devastator ce a făcut ca în Europa (și nu numai) natura să aibă foarte mult de suferit, calitatea vieții, de asemenea.

Ce poate să fie un brand de țară?
Străduiala deșartă de a arăta străinilor valoarea noastră de către cei ce “fac” brandul de țară fără ca ei să înțeleagă cu ce se mănâncă țara aceasta. O găselniță care să vândă, să impresioneze, o poveste meschină despre ceea ce de fapt nu există.
(n.a. : Cred că cel mai de groază moment al țării a fost când Dracula era brand de țară; inimaginabilă și incredibilă această înstrăinare, o otravă ce, slavă Domnului, s-a evaporat).
Brandul de țară al României este România. Cu tot ce-o animă. Râul, ramul. Zâmbetele copiilor și ale oamenilor. Rădăcinile noastre în Cer și Pământ. Nu există un brand de țară, fiindcă țara noastră nu este o poveste de vânzare, ci este povestea locuirii și ființării noastre, este însăși casa noastră.

Nu există și nu poate exista un brand de țară, ci există o mare provocare.

  • Să ne cunoaștem și să ne iubim țara! Să ieșim din șabloanele gândirii inoculate de o educație tributară unor interese formative nu tocmai ortodoxe și să îndrăznim să învățăm despre România. Ca niște copii ce merg acum la școală.
  • Să învățăm despre munții noștri, despre animalele sălbatice, despre poveștile Dunării adunate din multe țări, despre balaurul dobrogean, despre nenumăratele orhidee, despre plaiurile și picioarele de rai, despre șoimul egiptean, despre zăgan, despre albina carpatină și mierea ei unică, despre tulnic și tilincă, despre deltele țării și paradisele păsărilor.
  • Despre sfinții închisorilor, despre sihaștrii rugăciunii, despre martirii neamului.
  • Despre străMoșii noștri dacii, despre minunatul și unicul neolitic, despre făuritorii de neam, limbă și cultură.
  • Despre portul popular și simbolistica tradițională, despre grădinile cu flori, despre biserici și mănăstiri, despre nesfârșitele cruci de lemn, despre locuințele rupestre, despre rolul și semnificația bradului, despre salvie, busuioc și năprasnic, despre horele și doinele dorului și zborului.
  • Despre Făt Frumos și Ileana Cosânzeana, despre vorbele de duh ticluite în basme, ghicitori, proverbe.
  • Despre străBunii și străNepoții noștri și despre nesfârșitele frumuseți.

Să învățăm să fim recunoscători și să prețuim comoara ce ne-a fost hărăzită.
Singurul brand de țară al României este România. (Petrea Ciortan 4 februarie 2013)

sursa: taradininimamea.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu