Monştrii petrolieri BP (British Petroleum) şi Chevron au deversat în apele de coastă deşeuri toxice – inclusiv material radioactiv – rezultate în urma operaţiunilor de forare, acuză comitatul (parish) Plaquemines din statul Louisiana într-o plângere înaintată marţi, 24 decembrie, Curţii Federale.
Comitatul Plaquemines afirmă că numitele companii au deversat în ocean reziduuri de pe câmpurile petrolifere, violând Legea statului Louisiana asupra managementului resurselor costiere din 1978. Numita lege le cere companiilor să cureţe, să facă din nou proprii pentru viaţă, să detoxifice sau să restaureze zonele poluate, ceea ce numitele companii nu au făcut, spune actul de acuzare.
Poluarea, însoţită de exploatarea neadecvată de către companii a câmpurilor lor petrolifere au cauzat serioase eroziuni costiere şi contaminarea pânzei de apă freatică, potrivit aceluiaşi act de acuzare.
„Socotim că numitele companii petroliere sunt responsabile pentru propriul lor comportament, credem că aceste companii petroliere sunt de condamnat şi mai credem că aceste companii petroliere au înşelat statul“ a spus John Carmouche, reprezentantul comitatului Plaquemines, în noiembrie, când acuzaţia a fost prezentată curţii statului Louisiana.
Comitatele Plaquemines şi Jefferson au înaintat în noiembrie circa 30 de plângeri împotriva unei duzine de companii din domeniul energetic şi a contractorilor acestora, acuzând distrugerea şi poluarea regiunilor de coastă.
Plângerea împotriva BP şi a Chevron afirmă că aceste companii petroliere ar fi trebuit să recunoască faptul că deşeurile rezultate în urma forării, cunoscute ca „lichid de fracturare“, conţin „inacceptabile şi implicit periculoase“ cantităţi de materiale radioactive Radiu 226 şi Radiu 228.
Chiar dacă minime cantităţi de Radiu 226 au fost utilizate odată în produse de îngrijire precum pasta de dinţi, ele au fost eliminate atunci când s-a descoperit că beneficiile pentru sănătate nu erau deloc adevărate, potrivit Comisiei de Reglementare Nucleară.
Expunerea îndelungată la radiu sporeşte şansele de apariţie a unor boli precum astmul, cancerul de oase, leucemia şi anemia aplastică, raportează Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Conţinând radiaţii gamma, radiumul este dăunător dacă este ingerat sau inhalat. Agenţia pentru Protecţia Mediului spune că aproximativ 20 % din radiumul ingerat nu mai părăseşte corpul uman, intrând în circuitul sângelui şi adesea acumulându-se în oase.
Plângerea legală mai atrage atenţia asupra construirii de către companii a unor „gropi de depozitare a deşeurilor insuficient cămăşuite“, descrise în plângere ca „simple gropi, iazuri sau excavaţii“ săpate în pământ sau în teren mocirlos. Multe asemenea batale nu au fost niciodată corect etanşate, iar companiile nici măcar nu au cerut permisiunea să le închidă, spune plângerea.
Comitatul Plaquemines acuză BP că a săpat, fără permisiune, canale în zona de exploatare a ţiţeiului şi gazului.
„Plângerile sunt cam aceleaşi“, spunea, în noiembrie, în faţa curţii, Don Briggs, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Petrol şi Gaz din Louisiana. „Vor să extorcheze de cât mai mulţi bani industria de petrol şi gaze, bani care vor umple buzunarele unui grup restrâns de avocaţi.“
În noiembrie, revista „Harper’s“ a publicat un raport cuprinzător despre moştenirea murdară a exploatării petrolului în statul Louisiana şi despre atracţia irezistibilă pe care o exercită industria aceasta asupra oamenilor politici.
În articol i s-a dat cuvântul şi lui Briggs, care a deplâns iniţiativele menite să pună capăt, în numele mediului şi sănătăţii, producţiei de petrol şi gaz prin fracturare hidraulică în Louisiana.
În urma unei întâlniri cu Briggs, autorul articolului, Ken Silverstein a scris că lobby-istul a criticat ceea ce el numea o „cramponare neruşinată a rezidenţilor de pe coasta Golfului Mexic pentru a smulge o frântură din fondul de compensare de 20 de milioane de dolari creat în urma exploziei platformei de forare Deepwater Horizon [în 2010]. «BP este jefuit şi prădat de oricine locuieşte sau are vreo afacere pe coasta Golfului Mexic», a spus el pufnind.“
BP este în prezent implicat într-un proces în care spune că s-au adus plângeri neîntemeiate ale unor firme prejudiciate de scurgerea masivă de petrol din 2010, urmărind impunerea unei scheme de compensare de mai multe miliarde de dolari.
Articol preluat de “The European Times” din 24 decembrie 2013 de pe site-ul rt.com.
Traducere din limba engleză de Alexandru Ciolan
Adauga comentariu