Politică

BM: Sustenabilitatea restructurării sistemului de pensii e pusă în pericol de promisiuni de majorare

Restructurarea sistemului de pensii din România se încadrează în reformele care au avut succes, dar sustenabilitatea acestui proces este pusă în pericol în prezent de promisiunile de majorare a pensiilor, consideră Banca Mondială.

“Sistemul de pensii a fost restructurat în mod substanţial şi deficitul public din pensii a fost eliminat (…). Totuşi, sistemul rămâne vulnerabil, din cauza beneficiarilor care depăşesc ca număr contribuabilii, faptului că a furnizat beneficii reduse şi că a fost supus unor decizii politice ad-hoc”, se arată în Strategia de Parteneriat a Băncii Mondiale cu România.

BM notează că sistemul de pensii cu mai multe piloane (Pilonul II – pensii private obligatorii, Pilonul III – pensii facultative, n.r.) a fost lansat în 2008, că vârsta de pensionare a fost majorată treptat şi că serviciile care nu aveau legătură cu pensiile au fost externalizate.

“Prin urmare, sistemul public de pensii a înregistrat un surplus în anul 2006. Totuşi, acest rezultat este ameninţat de o majorare a pensiilor cu 50% care a fost anunţată în octombrie 2008 şi care ar putea readuce sistemul în deficit”, se precizează în raport.

BM susţine adoptarea unei legi revizuite a sistemului de pensii, prin care acestea să se indexeze la inflaţie, dar şi să se majoreze sau eventual să se egalizeze vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi şi să se restabilească majorările contribuţiilor incluse în sistemul de pensii private.

Surse oficiale au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul analizează mai multe variante pentru elaborarea noii legi a pensiilor, printre care îngheţarea pensiilor mari, obţinute prin legi speciale, sau recalcularea acestora în baza Legii privind sistemul public de pensii. Alte posibilităţi discutate sunt stabilirea pensiei strict în funcţie de contribuţia plătită la bugetul de asigurări sociale sau aplicarea unui impozit calculat la suma acordată prin legi speciale şi care depăşeşte valoarea contribuţiei plătite în timpul activităţii.

sursa: Mediafax

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu