Premierul da asigurari ca vor fi bani pentru salarii si pensii. Nici nu se putea altfel, in conditiile in care bilantul de sase luni al sefului Executivului ne prezinta o alta realitate. Domnia sa si membrii Cabinetului traiesc, probabil, intr-o alta Romanie. Una a somajului aflat la un nivel satisfacator, a masurilor economice care si-au atins obiectivele si au limitat efectele negative ale crizei, una care s-a incadrat in tinta de deficit pe primul semestru… Daca toate sunt atat de bune si frumoase, iar situatia din Letonia, Lituania sau Spania este mult mai grava decat la noi, de ce este atat de nemultumit seful statului, nimeni altul decat cel care da si acum ora exacta in Modrogan? De ce presedintele critica sistemul de Educatie, coruptia din Justitie, lipsa unei reforme in Sanatate? De ce Basescu nu isi anunta deja candidatura, in contextul in care derapajul social si economic – cosmarul presedintelui – nu are nicio sansa sa se produca?!?… Nu cumva demagogia guverneaza, de fapt, Romania? Poate ca milioane de romani au urmarit declaratiile lui Emil Boc si au incercat sa gaseasca o conexiune intre acestea si realitatea in care se afla ei, familiile lor, copiii, nepotii si rudele. Este usor sa ne dam seama care a fost reactia zecilor de mii de noi someri, a patronilor obligati sa isi inchida firmele in fata unor decizii bulversante, a sutelor de mii de profesori care nu stiu ce le rezerva ziua de maine, a pensionarilor ce stiu foarte bine ca medicamentele sunt indispensabile (iar pretul acestora le greveaza bugetul tot mai redus), a personalului din Justitie si CFR care tot asteapta plata salariilor restante… Liderii politici – iar premierul Boc nu face nota separata – se lafaie sfidatori in alta realitate. Una in care influenta, relatiile, conturile bancare nu permit decat accesul celor privilegiati.
Cei ce umilesc de 20 de ani Romania au obraznicia de a o minti si acum, inaintea dezastrului economic si social. De altfel, refuzul de a trata cu responsabilitate criza isi va arata in curand consecintele. Aceasta clasa politica de impostori deghizati in reprezentanti ai poporului isi traieste ultimele zile… Mai grav este ca nu constientizeaza ca realitatea nu poate fi musamalizata la nesfarsit. Banii exista, ne garanteaza premierul. Din pacate, vorbele acestuia nu mai pot suplini incompetenta si iresponsabilitatea guvernului pe care il conduce.
Pe plan extern, nu putine sunt vocile care sustin ca economiile din Europa de Est, printre care si Romania, s-ar putea confrunta cu intrarea in incapacitate de plati. Semnalele de alarma de acest tip se lovesc, insa, de optimismul exacerbat al unor politicieni, economisti si finantisti care se dau atotstiutori. Unde vor fi toti acesti Mesia ai finatelor si politicii cand pensiile, salariile si indemnizatiile nu vor mai putea fi platite? Chiar se amagesc acestia ca explicatiile jalnice vor calma o multime disperata? De multe ori, cancerul este invins pentru ca este detectat la timp. Din pacate, pe scena politica de la noi, lucrurile stau exact pe dos. Bugetul devine insuficient, prognozele economice provoaca fiori, realitatea este ingrijoratoare, numai decidentii zilei sunt linistiti. Sunt incapabili sa previzioneze corect efectele crizei sau doar inconstienti atunci cand cred ca pot ascunde la nesfarsit, sub presul populatiei, “gunoiul” pe care il fac in fiecare zi.
Obsesia de a ramane cu mainile anchilozate pe Putere reprezinta o caracteristica a tuturor guvernarilor postdecembriste. Era, oare, atat de greu ca tu, responsabil al BNR, ministru al Finantelor sau parlamentar roman, sa realizezi ca aceasta risipa exagerata din credite cu buletinul nu nu are cum sa ramana fara consecinte? Nemultumirea in Romania nu mai poate fi calmata cu explicatii gen “asta e, este criza…”. Pentru ca romanii vor sa vada ca politicul ractioneaza pe masura. Ca lasa dracului pentru cateva luni scandalurile si se apuca de treaba. Dar, vorba unui amic, “mai bine se cearta zece ore si muncesc una, pentru ca, la cat sunt de aerieni, daca ar munci zece, ar provoca daune mult mai mari Romaniei. Cel putin asa nu au timp sa faca prapad…”.
Marea drama este ca varful politicii este atat de compact, incat contine doar cateva zeci de nume, fiind greu ca un altul mai competent sa fie inclus intre cei care impart cascavalul. Pai, sa o luam rational. Videanu, dupa ce nu va mai fi la Economie, va trece la Transporturi; Blaga de la Dezvoltare Regionala la Interne; Nica de la Interne, la Aparare, iar exemplele pot continua. Se vor roti intre ei, indiferent de directia in care se va indrepta Romania.
Demisiile de onoare in bloc reprezinta un gest pe care cineva lipsit de responsabilitate nu il poate intelege. Va ramane doar principiul “scapa cine poate”, iar clasa politica este plina de “olimpici” la proba… parasirea grabnica a Romaniei, din fata cetatenilor nemultumiti.
Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro
Adauga comentariu