China a cheltuit 470 de milioane de euro pe instrumentele de filaj doar în 2010. Beijing-ul vrea să monteze camere de supraveghere inclusiv în cinematografe şi teatre.
Doar în 2010, peste 10 milioane de camere de supraveghere au fost montate în China, potrivit estimărilor companiei de consultanţă IMS Research. China a cheltuit în jur de 470 de milioane de euro pentru camerele de supraveghere cumpărate în 2010. Pe piaţa chineză a echipamentelor de profil s-au rulat 1.2 miliarde de euro doar în 2010. Mai mult, piaţa locală de profil va creşte cu 20% pe an, susţine aceeaşi companie de consultanţă.
Milioanele de camere de supraveghere înregistrează meticulos fiecare pas al chinezilor, fiind prezente pe străzi, în magazine, şcoli. Recent, poliţia din Beijing a solicitat şi supermarketurilor şi mall-urilor să instaleze propriile camere de supraveghere, desigur, din raţiuni de securitate, susţin oficialii chinezi.
Isteria camerelor de supraveghere a început în sectorul public, oficialităţile invocând declarativ utilitatea lor pentru a ţine în frîu furturile şi intoxicaţiile alimentare. Dar marea supraveghere orwelliană nu se opreşte aici. Din contră! Autorităţile chineze au solicitat şi companiilor să monteze camere de supraveghere şi mai mult – au cerut acestora să armonizeze sistemul de monitorizare cu al lor.
În ultimii 5 ani, milioane de camere de supraveghere au fost deja montate. În luna mai, Shanghai anunţa că în spatele camerelor stă o echipă formată din 4.000 de specialişti, care monitorizează înregistrările în timp real şi asigură continuitatea muncii cu precizie elveţiană.
Doar oraşul chinez Chongqing a anunţat că va monta alte 500.000 de camere până în 2014, pentru că cei 310.000 de „ochi digitali” nu sunt suficienţi. Toată afacerea va costa în jur de 1.7 miliarde de euro.
Autorităţile din Inner Mongolia susţin că vor monta alte 400.000 de camere până în 2012.
Într-un singur district din oraşul Changsha, sunt 40.000 de camere instalate. Adică o cameră la 10 locuitori.
China intenţionează să creeze o bază de date care să conţină informaţii despre fiecare din cei 1.34 miliarde de locuitori ai săi. Baza de date va conţine informaţii despre istoricul taxelor plătite, istoricul academic şi profesional al chinezilor, numărul de maşini şi numărul de proprietăţi deţinute de aceştia.
Argumentul invocat de oficialii chinezi pentru a-şi legitima abuzurile sistematice în viaţa chinezilor – poliţia a reuşit să prindă 6.000 de infractori doar în 2010, datorită camerelor de supraveghere.
sursa: cotidianul.ro
Cineva spunea: China a fost un experiment reușit …
Dar experimentul continuă!
Economia chineză s-a „supraîncălzit” și datorită bulei imobiliare, care trebuia cumva spartă și deviată. Cu ocazia asta au găsit o bandă de refugiu prin comenzi de stat, care să asigure sustenabilitatea creșterii economice. Unde mai pui că, având un număr mai mare de camere, va fi necesar un număr mai mare de angajați – așa că hora continuă.
La noi au început timid, cu supravegherea examenului de bac. Având în vedere rezultatele, pe plan psihologic eu consider experimentul un eșec în sensul acceptării lui de bună voie de către populație.
Extrapolând prin logică lucrurile, s-ar părea că nu funcţionează democraţia.Adică alegerile la patru ani sunt nişte fake-uri.Pentru că cei ce se află la conducere iau hotărâri ca şi cum tot ei ar rămâne permanent la conducere. Sau cei care vor fi aleşi, fac parte din aceiaşi gaşcă şi vor continua cu această supraveghere. E ceva ce nu se pupă prin logică. Dacă e democraţie şi cetăţenii pot alege pe cine vor ei, uite că ni se demonstrează prin aceste acţiuni, că nu este chiar aşa. Concluzia : “Lasciate ogni speranza…!” Sunt convins că următoarea industrie care va înflori, va fi cea a măştilor de latex care îţi schimbă figura, ca alea pe care le vedem prin filme. Să vezi atunci pedepse pt cei care le vor fabrica, mai mari decât dealer-ilor de droguri. Traiul pe Pământ devine din ce în ce mai amuzant sau hilar, depinde de care parte a camerei de supraveghere te afli.