Politică

Basescu: Urmatoarea criza va fi cea alimentara

Presedintele Traian Basescu si-a justificat prezenta la masa rotunda pe tema problemelor din agricultura prin faptul ca este un politician care sustine ca industriile care pot fi delocalizate nu sunt sigure pe termen lung,pe cand agricultura si turismul sunt sectoare “sigure in evolutiile viitoare”.


“Stiu ca iarasi se vor supara multi, ce cauta presedintele la o intalnire cu agricultorii? Cauta, pentru ca agricultura este in tara asta, ma preocupa si avand un parteneriat cu Guvernul putem discuta.

In plus, sunt unul dintre politicienii care sustin fara rezerve ca industriile care pot fi delocalizate nu sunt industrii sigure pe termen lung in Romania, dar agricultura, terenurile nu se pot delocaliza, cum nu se pot delocaliza nici muntii si Marea Neagra pentru turism, sunt doua sectoare de care trebuie sa tinem cont si care sunt sigure in evolutiile viitoare”, a explicat seful statului.

Basescu a spus ca si Dacia se va putea produce, “maine, poimaine” in Kazahstan, din cauza costurilor de productie, dar agricultura nu se va delocaliza niciodata. “Probabil ca urmatoarea criza va fi cea alimentara, din cauza exploziei demografice.

Romania trebuie sa se pregateasca pentru astfel de vremuri. Eu sunt un sustinator fara rezerve al ideii ca turismul este o alta industrie unde agroturismul este parte din activitatea dumneavoastra. Agroturismul poate aduce valoare adaugata uriasa capacitatii agricole pe care Romanai o are”, a spus Basescu.

Presedintele a tinut sa le explice agricultorilor si temeiul imprumutului pe care Romania il va contracta de la UE si FMI, aratand ca este vorba despre circa 20 de miliarde de euro, asa cum au anuntat si oficialii Fondului in aceasta dimineata. “Fac in cateva cuvinte o imagine minimala a acordului ca FMI.

Romania, acum, nu este in situatia de a apela la un ajutor pentru salvare, Romania a facut un acord preventiv pentru ceea ce intuim ca va urma, si pornind de la realitatea ca nu am putea face fata unei agravari a situatiei economice globale. Previziunile sunt mai rele decat pana acum”, a spus Basescu.

“Discutam de circa 20 de miliarde de euro, dar cea mai mare parte, aproape 13 miliarde, se duce in transe, prima de 5 miliarde de euro, in rezerva BNR, si nu in consum.

Avem 26-27 miliarde in rezerva, limita obligatorie pe care Romania trebuie sa o aiba ca rezerva in BNR, din acesti bani 12 miliarde sunt ai bancilor comerciale, deci banii nostri sunt doar jumatate, ori de banii bancilor comerciale avem nevoie pentru economie. Si atunci BNR trebuie sa-si completeze rezerva din surse de la Fond pentru ca, pe masura ce este necesar, sa diminueze rezervele.

Filosofia a fost sa se angajeze un credit de la UE pentru bugetul de stat, lasand agentilor economici lichiditatile de pe piata”, a explicat Basescu, aratand ca anticipeaza ca luna mai va fi cea mai buna pentru leu, in raport cu euro, fiind luna in care FMI ar vira prima transa din imprumut.

Masa rotunda pe tema problemelor din agricultura a inceput cu o mustrare a presedintelui adresata presei. Din cauza spatiului foarte mic si compartimentat, camerele de luat vederi ale televiziunilor au fost montate exact intre prezidiu si invitati, facand imposibil contactul vizual intre cele doua parti ale participantilor la discutii.

Basescu a intrebat daca presa va sta pe toata durata evenimentului, aratand ca vrea sa-i vada pe invitati. Deoarece unele televiziuni au refuzat sa mute camerele, motivand ca transmit in direct, Basescu a spus, razand: “Sunteti mai rai in negocieri decat FMI!”

sursa: bloombiz.ro