Politică

Barroso: Situația este una foarte serioasă pentru zona euro. Trebuie să găsim o soluţie mâine!

Tensiune la Bruxelles înaintea summitului extraordinar. Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a anunţat în urmă cu câteva minute că şefii de stat şi de guvern care se întâlnesc mâine (21 iulie) la Consiliul European extraordinar convocat la Bruxelles trebuie să ia o decizie în privinţa crizei datoriilor Greciei.

Într-o sală plină de jurnaliști, Barroso a rostit grav cuvintele: “A venit timpul să luăm o decizie. Nimeni nu ar trebui să trăiască cu iluzia că situația nu e serioasă,” a mai spus acesta, “este foarte serioasă și se va resimți în toate colțurile Europei și în afara ei, de asemenea,” înainte să iasă ca o furtună din sala de presă, lăsând jurnaliștii fără posibilitatea de a pune întrebări.

Graba lui Barroso este justificată – șefii statelor din zona euro, împreună cu Banca Centrală Europeană, se chinuiau, încă, ieri seară, să găsească o soluție pentru cea mai gravă criză financiară din istoria monedei euro, la doar o zi distanță de summitul extraordinar convocat pentru a rezolva o situație cu care niciun lider din Eurogrup nu s-a mai confruntat până în momentul de față.

Posibile soluții

“Parametrii soluției se cunosc încă de la ultimul consiliu al miniștrilor de finanțe,” a mai spus Barroso, deși la acel consiliu nu s-a decis niciun termen-limită, nicio sumă fixă și nu s-a luat nicio decizie clară.

Președintele CE consideră că situația din Grecia nu le mai permite liderilor din zona euro să discute despre probleme: “Nu mai putem vorbi despre ceea ce nu putem face, trebuie să vorbim despre ce putem și despre ce vom face”. “Adevărul este că suntem interdependenți. Fie reacționăm ca o Europă unită, fie nu acționăm deloc,” a mai spus acesta.

Liderii zonei euro vor discuta noi măsuri pentru a asigura finanțarea Greciei, vor decide în ce măsură ar trebui implicat și sectorul privat în eforturile de depășire a crizei datoriilor și vor suplimenta mecanismul financiar pentru statele din zona euro, în prezent în valoare de 440 de miliarde de euro.

“Este pentru prima dată când spunem că ne-am dori să îmbunătăţim flexibilitatea şi domeniul de aplicare al Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF). Este pentru prima dată când Eurogrupul spune că prelungirea scadenţelor şi scăderea ratei dobânzii fac parte din următoarele decizii în acest sens,” a declarat președintele Eurogrupului la ultimul consiliu al miniștrilor de finanțe de luni (11 iulie), Jean-Claude Junker.

Miniștrii au anunțat pe 11 iulie și posibilitatea folosirii unor contracte de garanţie – mai exact, acestea reprezintă aranjamente prin care o parte (cel care dă garanţii) oferă o anumită formă de proprietate, de obicei, de valori mobiliare şi / sau în numerar, unei alte părți(beneficiarul garanţiei), şi este de acord ca beneficiarul garanţiei să poată folosi această proprietate, în caz de nerambursare de către garantor, pentru a îndeplini obligaţiile restante ale garantorului.

Autor: Ana Maria Tolbaru, Bianca Toma

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu