Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Bancile fac bani din tastatura iar romanii sunt executati silit sa achite opera jafului national

Afara cu bancile din tara!

Guvernul, Parlamentul si guvernatorul B.N.R. se prefac a nu intelege ca noi sintem cei care achitam opera jafului national comis de ei, inclusiv imprumuturile F.M.I.. In loc sa-i protejeze pe romani de abuzurile bancilor, au mare grija sa ajunga in incapacitate de plata si sa-i execute silit. Asta este strategia lor, iar ceea ce se li se intimpla acum romanilor este de toata jena. In cei patru ani de criza n-a existat nicio initiativa de protejare a cetateanului fata de hienele bancare, fata de camatarii care au cumparat creditele restantierilor. Romanii sint storsi pe orice cale de tot felul de taxe si comisioane, iar B.N.R si A.N.P.C. favorizeaza cele 40 de banci prezente in Romania,care au facut si fac profituri uriase pe spinarea clientilor, pe care i-a atras cu publicitate agresiva si inselatoare.

Tot mai multi romani disperati ne scriu in redactie, acuzind sistemul bancar, asemuindu-l cu unul mafiot, caruia i s-a facilitat un cadru legal. Dar, „cine dracu’ va credeti voi?” a intrebat Nigel Farage in plenul Parlamentului European, adresandu-se conducerii Uniunii Europene. Chiar asa, cine se cred bancherii, recuperatorii si guvernatorul?

Pentru cei care nu stiu sau nu-si mai aduc aminte, prin anii 94 – 96 bancile practicau dobinzi si de 270% la credite, dar despre acest lucru guvernatorul refuza sa vorbeasca. Cu ce bani si-au facut, nu sedii, ci palate, bancile in toata tara? Cu dobinzi ilegale, comisioane si clauze abuzive, scrise cu litere aproape invizibile in contractele incheiate cu bietii romani. Guvernatorul tace si emite reguli pentru bancile straine, cu imputernicire sa faca orice fel de magarie doresc la noi acasa.

Bancile din tarile civilizate practica dobinzi de citeva procente, iar comisioanele sint aproape simbolice. La noi, hotia bancilor din buzunarul cetateanului este sustinuta tacit, de cine credeti? De B.N.R..

Furtul este o infractiune penala si mi se pare normal si legal ca cel care guverneaza banii furati de la romani sa fie luat la intrebari, anchetat si obligat sa inapoieze pina la ultimul cent banii poporului. Tara noastra a avut parte din ’90 incoace de un singur baiat versat la casa de bani, care s-a jucat cu visteria tarii si cu bruma de bani a romanilor.

Cele 40 de banci – niste rechini pradatori – prezente in Romania, au avut mina libera de la guvernator si au momit oamenii cu tot felul de oferte gen „credit doar cu buletinul”, mergind pe ideea sa-l indatoreze pe romanul necajit, ca sa aiba de unde culege pe termen lung. Conform declaratiei sale de avere, zestrea sa este modesta, pentru ca valuta e la purtator. in plus, nu a precizat bancile la care si-a depus maruntisul.

In mod sigur bancile alea nu vor da faliment. Ce poate fi mai moral decit sa manevrezi cum vrei visteria, sa rizi in nas poporului si sa fii apreciat si decorat pentru asta? Un „lup paznic” la stina! Este vointa puterilor mondiale, ca el, doar voia lor o face. Ar cam fi vremea sa faca de paza la butucii de vita de vie de pe mosie, decit sa traga sforile valutele, functie de imprejurari. Magarii, nu?

Alexandra Popa, o jurnalista aflata, probabil, sub aripa vreunei banci incearca sa bage spaima in romani cu articol: „Pierzi casa pentru o restanta de 600 lei! O restanta la un credit, cit de mica, poate duce automat la executarea silita”. Sa-ti fie rusine „fata-hai”! Camataria bancara, caci despre asta vorbim, nu e sanctionata de statul de drept, iar bancherii fac tot ceea ce le „poftesc” buzunarele, platind bine pe unii ziaristi care isi ameninta public conationalii.

De ce acum bate vintul prin cele mai multe dintre banci din Romania? Pentru ca bancile-camatare au avut grija sa ramana fara clienti prin raportari aberante la Biroul de Credite si prin aceste executari abuzive, la limita legalitatii. N-am vazut un ziarist de buna credinta, care sa scrie despre modul in care bancile „tepuiesc” clientii. si ca ar fi timpul sa iasa afara din Romania. Nu. N-are voie sa spuna adevarul. I se pune pumnul in gura, isi poate pierde slujba, e catalogat drept extremist, daca se revolta impotriva birurilor, a jafului si nedreptatilor.

In Romania, toti bancherii venetici, toti camatarii fura, inseala si mint si iau cu japca… Ne guverneaza cei care, daca la facultate tot au fost prezenti la cursuri doar in condica, iar diplomele lor sint cumparate ca in piata, inventeaza legi si ordonante potrivit lacomiei si egoismului lor.

De la inceput mi s-a parut suspect faptul ca toate bancile ofereau in 2005-2008, credite cu buletinul, de fapt ofereau bani virtuali. Era perioada in care criza se cocea premeditat in cuptoarele Americii, astfel ca bancile lor si alti camatari fara legitimatii sa poata confisca pe mai nimic bunurile oamenilor.

Cum altfel s-ar mai fi putut imbogati asa de repede si usor? A lua cu japca este cea mai buna afacere. Ecuatia este simpla, iar cei inteligenti o rezolva usor: in toata ingineria financiara numita credit sint urmatoarele personaje:

Camatarii „legali”, adica bancile, capusele sau firmele de recuperare, societatile de asigurari, pagubitul (imprumutatul) si, cu voia dumneavoastra, cel mai tare, guvernatorul. Odata ce imprumutatul nu-si mai poate plati datoriile, camatarul isi incaseaza banii de la societatea de asigurari (din acest motiv pagubitul mai plateste pe linga rata o dobinda uriasa si o asigurare).

Ca atare, camatarul isi recupereaza pierderea si normal ar fi ca hotia financiara sa se termine aici; dar, in acest moment pentru citeva firimituri, camatarul vinde creanta capuselor care, in situatia in care semnezi hirtiile trimise de ei, devin noii tai creditori pe viata. De ce nu avem legea falimentului personal, ci doar al companiilor si societatilor comerciale?

Guvernatorul stie!, de aceea a recapitalizat bancile, desi de folos ar fi romanilor falimentul acestor institutii parazitare, care practica ilegal camataria dupa sistemul mafiot. Bancile fac bani din tastatura. Lumea trebuie sa priceapa, banii nu prea mai au forma fizica. Sint doar o conventie bazata pe profit, care se intemeiaza pe un click de mouse, pentru ca banii sint virtuali de ceva timp.

Autor: Maria Diana Popescu
sursa: art-emis.ro // badpolitics.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Un articol care “pune punctul pe i”,daca pot sa zic asa.Ce ar fi de comentat este ca,e curios si trist ca romanii nu reactioneaza aproape deloc la agenda politica care a fost si este in continuare in exclusivitate in favoarea bancilor.Asta,in comparatie cu protestele din Grecia,Spania,Anglia s.a. Ca sa nu mai vorbim de islandezi,care au dat un exemplu absolut extraordinar pentru toata Europa si nu numai…

  • Pentru dobânzile care au crescut peste noapte până la 270 %, cel mai mare vinovat este Isărescu, dar şi cei aflaţi atunci la conducerea Statului !
    Iar pentru asta trebuie să plătească :Lăsarea cetăţenilor ţării, cu bună ştiinţă, la cheremul unor cămătari moderni !