Analize și opinii Politică

Bancherii americani n-au învăţat nimic.

“Cine nu înşeală şi nu trişează nu poate avea succes”

Criza financiară a debutat în SUA cu cinci ani în urmă. De atunci, băncile sunt observate critic, existând nemulţumiri legate de câştigurile nemeritate ale managerilor. Bancherii ignoră însă apelurile la raţiune.

Jordan Thomas nu a uitat protestele activiştilor Occupy Wall Street. De la ferestrele biroului său, aflat la etajul 33, el se uită tocmai spre Wall Street, districtul financiar al metropolei New York. În mână ţine cel mai recent studiu întocmit de firma la care lucrează, cabinetul de avocatură Labaton-Sucharow, legat de moralitatea şi etica sectorului bancar american. Bilanţul său este cutremurător. “Probabil că trebuie să devină totul şi mai rău, înainte de a se schimba ceva. Asta în cazul în care nu facem nimic.”

Cabinetul a chestionat în regim de anonimitate 250 de brokeri, manageri de fonduri speculative şi analişti. Concluzia? Lăcomia este la ordinea zilei iar moralitatea un defect al oamenilor slabi.Aproape 40 la sută din cei chestionaţi au recunoscut că n-ar avea nicio problemă să înşele dacă miza ar fi de 10 milioane de dolari şi nu ar exista riscul să fie prinşi. Cu alte cuvinte sunt de părere că infracţiunile sunt în ordine, cu condiţia să nu fie prinşi. “Această mentalitate, subliniază Thomas, este îngrijorătoare.”

Jordan Thomas a lucrat pe vremuri ca avocat la autoritatea de supraveghere a bursei. Astăzi el apără cauzele celor care divulgă din interior crime comise în sectorul financiar. Mirat e mai ales de lăcomia bancherilor mai tineri. “Mă aşteptam, şi nu sunt singurul, ca măcar tinerii să mai creadă în puterea binelui, că vor să fie altceva decât precursorii lor”.

Aceşti precursori au ruinat în 2008 industria financiară a SUA. Cu toate acestea, învăţăminte de pe urma crizei nu s-au tras. Lynn Stout, profesoară de drept comercial în cadrul Cornell University a evidenţiat: “A existat doar speranţa că se va schimba ceva. Sectorul financiar este însă de părere până azi că nu trebuie să se schimbe nimic.” Consecinţele sunt dramatice. Mai bine de jumătate din bancherii chestionaţi s-au declarat convinşi că toţi concurenţii lor mint şi înseală. O treime din ei au declarat deschis că cine nu înşeală şi nu trişează nu poate avea succes. În plus, pentru mulţi bancheri bunăstarea clienţilor nu mai constituie o prioritate.

Autor: Ioachim Alexandru , Beate Hinrichs
sursa: capital.ro