Banca Mondiala nu vrea sa se implice in situatia de criza bugetara si financiara cu care se confrunta Grecia, subiectul vizand strict Uniunea Europeana, dupa cum a declarat Robert Zoellick, presedintele institutiei.
“Acesta este un subiect ce priveste strict Uniunea Europeana. Grecia nu este in randul tarilor pentru care noi acordam ajutoare”, a declarat Zoellick, dupa o intalnire cu ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, potrivit NewsIn care citeaza AFP.
Banca Mondiala are ca misiune oficiala “lupta impotriva saraciei” si intervine in special in tarile emergente si in curs de dezvoltare.
Sefii de stat si de guvern din zona euro au ajuns la un acord pentru sustinerea Greciei, in cazul in care masurile suplimentare ce vor fi luate de aceasta tara nu vor reusi sa descurajeze speculatiile.
Ministrii de finante din UE au anuntat ca Grecia trebuie sa respecte masurile de austeritate pana pe 16 martie. Altfel, UE va impune cu sau fara aprobarea Greciei masurile de auteritate, potrivit Tratatului de la Lisabona, aceste masuri radicale echivaland cu o pierdere a suveranitatii economice.
In cadrul reuniunii din 16 martie, Grecia nu va avea drept de vot. Chiar daca suspendarea drepturilor de vor pentru o singura sedinta este o masura simbolica, este o decizie umilitoare pentru Grecia si afecteaza imaginea statului.
Unii oficiali germani sustin ca Grecia ar trebui sa-si piarda complet drepturile de vot in cadrul Uniunii Europene, in cazul in care va primi un pachet de salvare din partea celorlalte state, pana la redresarea economiei.
Deficitul public al Greciei, de 12,7% din produsul intern brut (PIB), a fost cel mai mare din UE in 2009. Guvernul grec s-a angajat sa aduca deficitul sub limita de 3% pana in 2012.
sursa: wall-street.ro
Adauga comentariu