Analize și opinii Politică

Banca Mondială: Creşterea preţurilor alimentelor a atins un nivel alarmant

Creşterea preţurilor la alimente a atins un nivel alarmant şi poate duce la instabilităţi politice, iar siguranţa alimentară ar trebui să fie prioritară în acest an pentru marile economii ale lumii, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de AFP, informeaza Mediafax.
“S-a atins cota de alertă. Le-am cerut să considere alimentaţia prioritatea numărul unu în 2011”, a spus Zoellick, după un discurs ţinut în faţa miniştrilor de Finanţe din G20, reuniţi la Paris.

Inflaţia preţurilor produselor alimentare va încuraja creşterea ofertei din agricultură, însă în următorii doi ani ar putea genera probleme precum tensiuni sociale şi căderea anumitor guverne, a adăugat el.

Creşterea continuă a preţurilor alimentelor, aplificată de scumpirea materiilor prime, reprezintă una dintre cauzele problemelor sociale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Comunitatea internaţională ar trebui să fie pregătită să intervină rapid pentru a ajuta state precum Tunisia, unde preşedintele a fost înlăturat printr-o revoltă a populaţiei, a menţionat şeful BM. Aceste tensiuni s-au propagat în alte state din Afria de Nord şi Orientul Mijlociu.

Între lunile iunie şi decembrie ale anului trecut, nivelul de trai al 44 de milioane de persoane din întreaga lume a căzut sub pragul sărăciei severe, potrivit BM. În prezent, 1,2 miliarde de persoane se confruntă cu sărăcia extremă.

Zoellick a menţionat că membrii G20 sunt pregătiţi să acţioneze pentru combaterea sărăciei.

Franţa, statul care deţine în prezent preşedinţia G20, a făcut din siguranţa alimentară şi limitarea volatilităţii preţurilor alimentelor o prioritate.

DANA ILIE
sursA: romanialibera.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu